16. okt. 2024

Oktoobri kuukiri nr 96

Üle-Eestiline avatud seltside päev

Kutsume kõiki Eestimaal tegutsevaid kultuuriseltse registreerima ennast „Avatud kultuuriseltside päevale” 19. oktoobril, avades just sel päeval seltsi uksed kõigile huvilistele ja tutvustades oma tegemisi võimalikele uutele seltsiliikmetele. Kutsume üles seltse tutvustama oma tegevust ja eripärasid, võitma juurde uusi sõpru ja liikmeid. Pakume seltsidele selleks päevaks lisaplatvormi oma tegevuse nähtavaks tegemiseks. Tartus Kammivabrikus toimub sellel päeval seltside mess ja seminar kultuuri tuleviku teemadel. Kutsume kuulama!

 

Saarte pärimustantsu päev

Saaremaa Simmanitantsu Klubi korraldab tantsupäeva, kuhu kutsume külla pärimustantsudest huvitatud  tantsurühmad või juhendajad või huvilised Eesti saartelt. Tantsupäeval saame rohkem teada pärimustantsude ajaloost ja loodame ühiselt õppida just saarte tantse. Sündmus toimub 19. oktoobril.


Mina, eestlane Lakewoodi arhiivis

Lakewoodi Eesti arhiivi, EAÜ asutamise ettepaneku tegi Ferdinand Kool 1966, et talletada eestlaste ajalugu, raamatuid, kunsti, ajakirjandust ja elulugusid. Seabrooki eestlaste arhiivis kõnelevad Viljandimaalt pärit ja põgenikuteekonnal Seabrooki jõudnud Eevi Truumees Seabrooki Eesti Majast, Leelo Linask ja Airi Vaga.

 

Mina, eestlane -Leo Filippov

Sõrve Säär on Eesti kultuuris eriline paik, kus ristuvad mõtted, on ristunud sõjateed. Kuidas toimetab ja mõtleb säärerahvas täna, näitab ja kõneleb Leo Filippov. Sõrve muuseumi Sääre tipus on algatanud Mati Martinson ja Tõnu Veldre. Meile kõneleb Mati Martinson. Käisime Sõrve säärel juulikuus.


AUDIO

Septembri Läti Eesti Seltsi raadiosaade

Sündmused, millest seekord juttu tuleb –  uue kooliaasta algus,  Riia Eesti koolis, selle kooli õpetaja Ivika Keisele ning  Tartu rakenduslikus kolledžis – selle ühe osakonna juhataja Merle Truupõllu usutlustest.


Enkolovo kogus sõpru

Leningradi oblasti sõpruse maja sai 10-aastaseks ja seda tähistati festivaliga “Enkolovo kogub sõpru”. Ka tantsuansambli Neevo esindajad õnnitlesid Sõpruse Maja 10. aastapäeva puhul.  “Neevo” näitas publikule kahte eesti tantsu ja viis läbi eesti tantsude meistriklassi.


Mõnus… jah!

Vanatares toimunud Eesti lipu 140.aastapäevale pühendatud tegevus sai väärikalt lõpetatud. Kõik, mis kavandati teostati tänu koostegemise soovile ja üksteist toetades. Tõdesime, et tegime ja teeme õiget asja: räägime oma ajaloost, säilitame ja edendame oma rikast kultuurilugu.

 


Sügise lilled

Mõte, rajada Vanatare juurde püsilillepeenar, sai teoks. Mis viga igasuguseid ettepanekuid ja ideid ellu viia kui alati toetajaid ja kaasalööjaid on. Juurikad mullas, süda rahul ja nüüd ootame järgmist suve, et saaksime lilleilu nautida.


Eesti naine – südamega tegija

Rajuilma trotsides avasime 3. septembril raamatukogu Mikkeli-saalis Annika Haasi fotonäituse “Eesti naine – südamega tegija”.
Ühe näitusel portreteeritava, armastatud kirjaniku Leelo Tungla luuletusi lugesid eesti keelt õppivad noored õpetaja Piret Seloneni juhendamisel.

Seto ja Haanimaa rahval ol ütine kokkosaaminõ. Kaimi üle ütitsõlt 2005 aastal kirja pant pakti ja märgütimi kuis õks tõõnõtõist ja tõõnõtõsõlõ toes olla. Sjooh paktih on täämbätsel pääväl viil eski tähtsämp tähendus.

Eesti Kultuuriseltse Ühendüs kutsõ meid põimukuu edimäidsil päivil (1-4.aug.) Obinitsa suvõpäivilõ. Mii seldsist oll kah esindus kohal- Plumanni Kaja-Riina ja Müürsepä Külli. Joudsõmi õkva tuus aos kohalõ ku Rauni Eero kõnõl ütest senikuulmada plaanist- tetä Talina ja Harjumaa kultuuriseltsega üts vallaliidsi ussi päiv 22.09.24.


Eesti kultuur Punasel Lagedal

28. septembril oli Punase-Lageda päev ja Eesti-Aiakese eestlased: Inga, Polina, Aina, Jana, Lehte, Sergei tutvustasid Eesti kogukonda.


Lapsed toovad teid nüüd tihedamini ERMi, sest avasime eile “Mängumetsa” ehk ala mängimiseks, lustimiseks, lugemiseks, käsitöö tegemiseks, sünnipäevade pidamiseks, muinasjutuhommikuteks, joonistamiseks ja paljuks muuks.
Mänguasjad meie metsa tegid vabatahtlikud käsitöömeistrid.

Paremal vitriinis on LOOME–LAUA näitustest sündinud seeria “Ussikuningas” (1019–2024), mis on inspireeritud viikingiaegsest vitssõlest, ühendades kosmilised igavikuteemad kaasaegse inimese loodustunnetusega. Ussikuningas on arhailine geomeetriline kujund, üleloomulik austusväärne sümbol tervise, õnne, tarkuse ja looduse harmoonilisest kokkukõlast.

ERMi Sõprade Seltsi juhatus

ERMi Sõprade Seltsi juhatus kogunes 27. septembril, et arutada, mis 2024. aastal tehtud ja mis teoksil.  Koos vaadati üle  seltsi 30.  sünnipäevale pühendatud näitus muuseumi raamatukogus.

 


Hommikusel “Muusika väljakul “võis maitsta rahvustoite, mängida rahvamänge, huvitavad olid rahvusliku käsitöö väljapanekud ja fotonäitus.Õhtune galakontsert tõi lavale kümned Ida- Virumaa rahvuskultuuride kollektiivid: Alutaguse Huvikeskus, Vene, Valgevene, Ukraina, Tatari, Usbeki kultuuriseltsid, Poola Klubi, Juudi Kogukond, Ingerisoomlaste selts.

 


Partnerite kuukirju:

Rootsi Eestlaste Liit, september 2024

Folkloorinõukogu kuukiri, oktoober 2024


Löö kaasa, liitu meiega!

Rõõmsad ja vajalikud üritused, koostegemised, eesti keel, koduloo uurimine, rahvatantsu ja kohaliku toidukultuuri hoidmine Eestis ja välis-Eesti seltsides saavad Sinu tuge, kui
liitud Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmeskonnaga!

Aitame muuta sul oma seltsi sündmust nähtavamaks ja leida uusi sõpru nii Eestist kui üleilma. Tahad toetada Eesti kultuuri, tahad tegutseda ühiselt, siis liitu meiega, seltsis on segasem!
EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja https://www.facebook.com/eestikultuur