16. juuli 2024

Hispaania eestlased ja EV106

Eestlased Hispaanias tähistasid EV106 koos Getter Jaaniga.

Nii nagu Kodu-Eestis, tähistati 24.veebruaril Eesti sünnipäeva ka Costa del Solil, Hispaanias, kus sinimustvalge lipp lehvis pärastlõunast kuni südaööni. Hispaania Eesti Seltsi üritustel on alati palju eestlastest osalejaid, peosaal on täidetud sooja atmosfääri ja publikuga, põnevat tegevust jätkub kogu õhtu vältel.

Pidulik üritus algas Eest Vabariigi presidendi videotervitusega, üheskoos lauldi Eesti hümni.

Peaesinejana astus lavale Getter Jaani, kelle imeliste tantsurütmide saatel keerutasid jalga igas vanuses saalisviibijad.

Õhtu teises pooles astus lavale parimate tantsuhittidega DJ Tammela. Õhtu lõppes kodumaalise ühislauluga : Eestlane olen ja eestlaseks jään, eestlane olla on uhke ja hea, mis tõi peokülaliste näole uhke naeratuse.

Lastelauas said lapsed seekord joonistada eesti teemalisi pilte, mis saadeti edasi Eesti Vabariigi presidendile.

Peoroogade ettevalmistustega alustas Hispaania Eesti Seltsi vabatahtlikke tiim juba mitu päeva varem, valmisid rummikoogid ja kamakreem, peopäeval valmistati peolauale 180 kiluvõileiba. Kaugemalt tulijatele vamistati külastajate soovil 50 liitrit kodust seljanakat, mis oli peoõhtu kõige kuumem roog. Seljanka valmis eestlasest ettevõtja Sandor Srofi koduse retsepti alusel. Sandor Sorf on juba aastaid varustanud maaletoojana Hispaania kaubandusvõrku eesti karastusjookite ja õlledega.

Eestimaised peotoidud otse Eestist tõi kohale Bambusa Transport.

Ürituse toimumisele aitas kaasa ka Eesti Saatkond Madriidis.

Hispaania Eesti Selts alustas tegevust aastal 2021 eesmärgiga kaasata igas vanuses eestlaste liikmeskonda Hispaania eripiirkondadest, säiltada Eesti kultuuri, keelt ning suurendada ühtekuuluvustunnet Eesti riigiga.

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamise traditsiooni Hispaanias alustati juba aastal 2004, kui Hispaanias elav eestlanna Marianne Kapten organiseeris esimese piduliku aastapäeva tähistamise ürituse.

Küll oli vahva pidu, suured tänud korraldajatel, Viva Estonia!

Andis südamlikud tänusõnad koos kallistustega edasi Catrin, kes oli koos perega peole sõitnud sadade kilomeetrite kauguselt Valenciast.

Hispaania Eesti Sellts 2024