1. sept. 2024

Avasta Mulgimaad

Avasta Mulgimaad

MTÜ Allika Küla eestvedamisel peeti 22. – 23. augustil Tõrva vallas mulgi kultuuri, tavasid ja kombeid tutvustav seminar.

Kahepäevane kava oli tihe. Tegevused algasid Mulgi Elamuskeskuses, kus õpetajad osalesid külastusprogrammis „Seisab saks õues, sinine kübar peas“ Pika bussisõidu teinud rahvas sai esiteks proovida maitsvat Süämega tettu mulgi korpi, siis võttis ohjad enda kätte mulgi kultuurile pühendunud särtsakas tegevjuht Ly Laanemets, kes tutvustas külalisi Mulgimaa pärimuse ja kommetega.

Edasi võeti suund Riidajasse Mäe baari, kus perenaine Maarika Soots oli valmistanud maitsva lõunasöögi. Ööbimiskohaks oli looduskaunis ja külalislahke Torupillitalu. Aga oma aega ootas juba Riidaja kultuuripärandi tulihingeline hoidja Anne Pai, kes tegi ülevaate Riidaja ajaloost ja viis läbi ekskursiooni endises von Strykide härrastemajas.

Seminar jätkus Ants Tauli huvitava loenguga torupilli valmistamisest ja torupilli ajaloost ja muidugi kõlasid torupilli ja lõõtsalood. Muusikalist külge aitas kaunistada ka MTÜ Allika Küla juhatuse liige, akordionist Viktor Tarassov.Õhtu jätkus meeleoluka laulu ja tantsuga. Seminari teine päev algas loenguga „Rahvamängud kui olulised eesti keele ja kultuuri edasikandjad.“ Kui kõik plaanitu sai läbi mängitud, õppe-, jaotusmaterjal jagatud, oligi aeg end ekskursiooniks Tõrva ja Helmesse valmis panna.

Teel põigati läbi ka Tõrva Gümnaasiumi Riidaja õppekohast, kus õpetajad Heli Veerme ja Aivar Roos lahkelt sillamäe õpetajatele kenasid, uueks õppeaastaks valmis kooliruume näitasid. Kolleegidel oli mida rääkida, küsida ja arutada. Helme koduloomuuseum pakkus palju huvitavat, põnev oli lossivaremete koopaid uurida ja tore Tõrva kesklinnaga tutvuda.

Kaks töist päeva möödusid ruttu ja tuli aeg kokkuvõtteid teha. Sillamäe õpetajatele jäid kontaktandmed ja kindlasti lubati tagasi tulla juba koos õpilasgruppidaga. Oleks ju igati tore kui Tõrva vallas liiguksid päris tihti suured turistide grupid, kes toetaksid niimoodi kohalikku ettevõtlust.

Projekt sai teoks tänu projektipartnerite: Integratsiooni Sihtasutus, Sillamäe Gümnaasium ja MTÜ Allika Küla tihedale koostööle. Ja kindlasti lisanduvad tulevikus ka uued partnerid, need kellega Ida- Virumaa külalised kahe päeva jooksul kohtusid, kelle kontaktandmed kaasa võtsid.

MTÜ Allika Küla projektijuht
Margit Karina