19. märts 2024

Novembri kuukiri nr 42

Ilmunud on Eesti Kultuuriseltside Ühenduse novembri kuukiri.

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Novembri kuukiri nr 42

EKSÜ ülevaade

EKSÜ kodulehe lugejaskond asub üle maailma ja kasvab stabiiselt

  • aasta jooksul on meie kodulehte külastatud 36 362 korda
  • riike, kust meid jälgitakse, on 71.
  • eksootilisematest paikadest on meil lugejaid ka Uus- Meremaalt ning mitmest Aafrika riigist.

EKSÜ külastab liikmesseltse üle-Eesti. Kohtumine Tallinnas.

EKSÜ juhatus ja tegevjuht alustavad sellest sügisest Eestis asuvate liikmesseltside külastusi. Kavandatud on kohtumised Eesti eri paigus, et jõuda selliste kohtumistega kõikide meie Eestis asuvate liikmesseltsideni. Ees seisavad kohtumised veel Virumaal, Pärnumaal ja mujalgi, kus meie liikmed tegutsevad ja kultuuri loovad.

 

 


Meie partnerite teateid

Asutati Üleilmne Eesti Noorte Võrgustik

17. oktoobril 2019, asutati Tallinnas Üleilmne Eesti Noorte Võrgustik. Võrgustik on ESTO 2019 ülemaailmsete eesti kultuuripäevade käegakatsutav tulemus. Suvel Helsingis ja Tartus toimunud aruteludes teemal “Meie tulevik” selgus, et teemasid, millega on vaja tegeleda, on palju.

 

Ülemaailmsel Eesti Kesknõukogul oli tegus aasta

Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) täiskogu koguneb tavaliselt kevadel. Seekordne koosoleku aeg, 20.-21. september, oli ajastatud suurpõgenemise 75. aastapäeva mälestussündmustega. Nõustuti, et nüüd on rohkem kui kunagi varem oluline koostöö nii riikide kui inimeste vahel ja ühisosa otsimine ja leidmine hoolimata erimeelsustest, sest kunagi varem pole Eesti valitsuse poolt diasporaa suhtes olnud sellist huvi ja potentsiaali koostegevuseks, nagu seda on praeguses valitsuse loodud globaalse Eesti koostöökomisjonis.


Kirjanduse ja keeleuudised

Väliseesti aabitsate näituse avamisest Tallinnas

22. oktoobril 2019.a. avas TLÜ Eesti pedagoogika arhiivmuuseum koostöös Akadeemilise Raamatukoguga näituse II maailmasõja ajal välismaale põgenenud eestlaste koolitee jätkamise võimalustest paguluse algaastail.

 

Eesti kirjanduse väljanäitus Siberis

31.oktoobril avati Krasnojarskis raamatulaat, mis jääb avatuks kuni 4. novembrini. Krasnojarski eesti selts esitleb seal eesti kirjandust,  paviljonis nr 2.  Tegevusvaldkonnaks on trükkida eesti klassikat vene keeles, Eesti kaasaegse uudisloomingu sh lastekirjanduse tõlkimine kuid ka vene kaasaegse teaduskirjanduse tutvustamine Eestis, sõnastikud, entsüklopeediad jne.

 

Soome Eesti Noored koostööpäeva materjalid

28.09 Tamperes toimunud koostööpäeva materjalid

Koostööpäeva materjalid leiad siit: 

 

 

Omskis jätkati eesti keele õpetamist

Kuigi üleilmne eesti keele nädal on lõppenud, ei peata see keelõppe entusiaste. Omski oblastis on need juba muutunud traditsiooniks. 13. oktoobril kogunes juba varasemast alguse saanud keeleõppe grupp Omski raamatukokku, kus jätkati keeleõpet. Kuna tegemist on juba pikemaajalise keelekooliga, siis sooritati esimest korda ka test varasemalt õpitu kohta.

Sellel korral pannkoogihommikuna

20. oktoobri sügiskarge hommik tõi 24 Eestit armastavat last ja täiskasvanut jälle kokku sooja ja hubasesse Eesti Saatkonda Prahas, kus toimus selle sügise teine Tšehhi-Eesti (ČEK-TEK) klubi vabatahtlikkuse alusel korraldatav EESTITUBA.

 

 

 

 


Muusikauudised

Eesti muusika suurkujud Šveitsi Eesti Seltsis

Paavo Järvist on Zürichi kandis saanud päris superstaar. Ilmunud on mitmeid artikleid ja SRF1 kandis üle Tonhalle avakontserdi ning näidati dirigendist pikemat dokumentaafilmi.

 

 

Eestlased andsid Moldaavias kontserti

Üritustel osalesid Moldaavia Eesti Seltsi liikmed eesotsas Igor Goncearoviga, kes on nii eesti seltsi esimees kui ka Eesti aukonsul Moldaavias. Eestlastel olid kaasas meie väikesed rahvuslipud. Tallinna muusikuid toetati aktiivse kaasa laulmisega. Moldaavias on eestlased vägagi tuntud oma hea muusika ning koorilaulu traditsiooni pärast.

 

Kui kõik muutub lauluks

Laupäeval, 19.oktoobril 2019.a. toimus Pärnu Kontserdimajas Naislaulu Seltsi pidulik kontsert. Koos teiste naiskooridega oli kohal ka Pärnu Lauluselts Leelo.

 

Estonian Folks esines rahvusvahelisel festivalil Londonis

26. ja 27. oktoobril toimus Londonis, Camdeni linnaosas rahvusvaheline tantsu festival Dance Around The World. Tegu on igaastase festivaliga täis esinemisi ja tantsude töötubasid. Eesti rahvatantsijatele oli see juba esineda 7 kord järjest sel üritusel.

 


Maitsev sügis

Saagid salve

7.-11. oktoobrini toimus Muuga spordihoone noortetoas näitus aiasaadustest ja hoidistest. Näitusele tõi kohalik rahvas nii magusaid kui ka soolaseid hoidiseid ning erinevaid aiasaadusi.

 

Eesti köök Karjalas

Projekti “Rahvusköökide maitsed” raames rääkisid seltsi esindajad eesti traditsioonilisest köögist. Kuuenda klassi tüdrukud õppisid valmistama Kirjut koera ning kiluvõileibu. Üksiti avanes tüdrukutel võimalus lähemat tutvust teha eesti rahvakultuuri, kommete ning tradtsioonidega.

 

 

Tadžiki plov eesti moodi

18. oktoobril korraldas Eesti Karjala sõprusühing Kolle Petroskois seminari Tadžiki seltsi juhi Davlatali Khudojevi põnevas kodus. Eesti toite esindasid kiluvõileivad munaga ning maitsvad koogid õunte ja kodujuustuga. Sõbraliku õhkkonna loomiseks kaeti lauad elegantsete laudlinadega ja süüdatud küünaldega. Meil tekkis huvitav mõte järgmisel korral pajas mulgikapsaid keeta.

 


Sünnipäevad ja juubelid

Rakke Selts 105!

1914. aastal asutatud Rakke Rahvahariduse Seltsi õigusjärglane, 25.septembril 1996 taasasutatud Rakke Valla Hariduse Selts tähistas 5.

oktoobril 105. sünnipäeva.

 

 

Mulgi Segakoor pidas 5. sünnipäeva

Koor alustas tegevusega 2014. aasta sügisel eesmärgiga ühendada lauluhuvilisi mulke üle Eesti ja aidata kaasa koorilaulu traditsioonide püsimisele ning tutvustada mulke ja Mulgimaad Eestis ja ka väljaspool Eestit.

Eesti asula Krimmis 155!

19. oktoobril 2019 tähistas Krimmi Eesti Selts Syrt-Karaktšori Eesti asula 155. aastapäeva. Üritusel osalesid eestlased Krimmi erinevatest piirkondadest: Simferopolist, Jaltast, Sakist ja  Pervomaiski rajooni Elenovka külast.

 

 


Muud sündmused

Tampere Eesti Klubi hõimupäeval Tamperes

20. oktoobril 2019 toimus hõimupäevale pühendatud VI Sugrifest Laikku kultuurikeskuses, mille korraldaja oli Tampere linna kultuuriosakond koos eestvedaja Soome-Vene Seltsiga.

 

 

 

 Sügis toimib juba täie hooga ja sarnane hoog on sees ka ERMi sõprade tegemistel sõprade tegemistel

14. oktoobril  kogunes  seltsi juhatus, et üle vaadata aasta jooksul toimunu ja kavandada edasisi ettevõtmisi. Koosolekust võttis osa ka ERMi direktor Alar Karis, kellele juhatuse vastne liige Anzori Barkalaja kinkis seltsi poolt handi trummi.

 

Eestlased olid kutsutud lätlaste peole

19. oktoobril tähistas Peterburis asuv Läti Selts oma 30. sünnipäeva. Sellest olid kutsutud osa saama ka kohalikud eestlased. Eestlaste folkloorsed tantsud olid lätlaste hulgas populaarsed. On ju meie folklooris nii palju ühist. Neevo võeti vastu väga soojalt.

 

 

 

Eestis veeltoimiv väikesaarte kalapüük on kultuuripärand!

Üldkogu päevakorras oli muuhulgas töögruppide moodustamine ning üheks neist oli kultuuripärandi töörühm, mille liikmeks kutsuti ka Eesti Saarte Kogu. Lembitu Tarang ütleb, et pärandkultuur on see, mis seob eestlast tema juurte kaudu tema maaga. Saarte puhul peame laiendama seda mõistet maalt ka merele. Tunnustamaks Eesti väikesaarte kalapüüki nimetagem see tegevus kultuuripärandiks.

 

Anna Haava 155!

15. oktoobril täitus legendaarsel poetessil Anna Haaval 155 aastat sünnist. Legendaarne poetess laulis Karl August Hermanni juhatatud Vanemuise segakoori aldirühmas. Sestap sai tänase Vanemuise Seltsi segakoori aldirühm (rühmavanem Ene Jõgi) ülesande läbi viia mälestustseremoonia poetessi kalmul Raadi kalmistul.

Nalchikis kõlas eestikeelne laul

Kultuuriprogrammist olid kutsutud osa võtma piirkonna teiste rahvusseltside esindajad. Kontsertprogrammis astusid üles kohalikud üliõpilased, kelle õpetajaks on näitleja ning Vene rahvakunstnik Natalja Gastaševa. Ettekandele tuli Anne Veski looming.

 

Kuidas plaanida kevadpidu keset oktoobrikuud?

 

Nii nagu Eestimaal kuulutavad kevade saabumist kordamööda lumikellukesed, sinililled, piibelehed ja lõpuks sirelipõõsaid, saab Sydneys kevade saabumisel ja eksamite puhul tunda õhus mimoosilehise jakarandra lõhna ja tema lillade õite puhmaid näha üle terva linna.

 

Rakveres heisati soome-ugri lipp

Täiskasvanud Õppija Nädala raames oli 17.oktoobril Kunderi Seltsi Rahvakoolis külas Eesti suur ugrirahvaste sõber, uurija ja uudiste kajastaja Rein Sikk. See kokkusaamine oli toredaks sissejuhatuseks eeloleval suvel asetleidvale ülemaailmsele ugrirahvaste kongressile Tartus.

 


Mihklikuu tähistamine

Mihklipäeva festival läks hoogsalt käima.

Henrik Hinrikus mängis meile ennenägematul Teppo lõõtsal! Külli Kell tervitas kõiki Eesti Kultuuriseltside Ühenduse nimel, Tatjana Sigacheva Peterburist tutvustas eesti rahvariideid ja oma ainulaadseid nukke. Kontserdi andis Haida külla ansambel “Lill” ja kohalik noorte setude folkloorigrupp. Tauno Laasik tutvustas Peipsimaa kööki. Tervituse edastas väikerahvaste õiguste volinik Semjon Palchin.

Eesti kultuurigruppe kohtab kõikjal ehk külas Siberi setodel

Põnevalt Siberi-reisilt saabunud Rõka Külaseltsi esindus osales 11. kuni 20. oktoobrini Krasnojarskis soome-ugri rahvaste kultuuripäevadel. Enne eesti kinonädala ja kultuurifestivali avamist jõuti külastada ka sealseid eesti külasid.

 

Mardid Šveitsi eesti mänguringis

Iga kuu esimesel pühapäeval kohtuvad Šveitsis elavad noored ja lapsed ning nende vanemad Zürichis, et vabatahtlike juhendamisel hoida endas eesti keelt ja eesti meelt. Et eestlase vaimsus ikka edasi kanduks ja säiliks, käsitletakse igal kohtumisel Eestile omast teemat, mis on seotud traditsioonide, tõekspidamiste ja keelega.

 

 


Tulekul

Meedia on meri

Mis on meedia jaoks uudis?
Püüame kõigile nendele küsimustele otsida vastuseid 21. novembril Tartus kell 13.00, Pepleri 27 toimuval seltside meediakoolitusel.

 

Eesti keele e-kursus noortele

Välismaal elav eesti noor, oled oodatud eesti keele e-kursusele, mis toimub oktoobrist 2019 kuni maini 2020. Kursuse abil on võimalik säilitada ja parandada oma eesti keele oskust ning harjutada seda, mis eesti keeles kõige rohkem raskusi valmistab.

Täpsem info ja registreerumine – https://forms.gle/pyMYuTwqGDhrW2Wk8

 


Taotlusvoorud

Eesti Kultuur Maailmas taotlusvooru tähtaeg 15.11!

Taotlusvooru eesmärk on aidata kaasa Eesti tutvustamisele, kultuuridiplomaatia edendamisele ja Eesti kultuuri rahvusvahelistumisele väljaspool Eestit läbi muusika, kirjanduse, etenduskunstide, filmikunsti, kujutava kunsti, muuseumide, rahvakultuuri, arhitektuuri, disaini ja väliseesti kogukondadega seotud kõrgetasemeliste kultuurisündmuste toetamise.

https://www.kul.ee/et/eesti-kultuur-maailmas?fbclid=IwAR1EUqfggUE8yduoBUVZDkRo-uPvz6RtOPzTisCZ7eIqNohowDQ8JFYADWM

Kultuurkapitali IV taotlusvooru tähtaeg on 20.11!


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots