29. märts 2024

XV Harrastusteatrite festival Võrus

Võru Kandles toimus 26.-27. jaanuaril 2018 XV Harrastusteatritr riigifestival. Festival toimub iga kahe aasta tagant ja osalejad valitakse kompetentse žürii poolt videote põhjal. Sel korral jäi sõelale 17 lavastust 43-st.

Festivalil valis välja parimad ja andis tagasisidet žürii koosseisus: Toomas Lõhmuste (kõneõppejõud), Urmas Lennuk (näitekirjanik) ja Rait Avestik (teatrikriitik). Viimasel päeval liitus nendega Tarmo Tagamets (näitleja).

Kolme pingelise päeva kohta andis kommentaari Toomas Lõhmuste.

“XV Harrastusteatrite riigifestival oli täis üllatusi! Peapreemia võitnud Teater KaRakTer lavastusega „Mida talle öelda ehk Tigu“ mitte ainult ei puudutanud, vaid raputas hingepõhjani. Küllap on see üheltpoolt rahvusvahelisele koostöötasandile pürgimine (autor Adomas Stancikus, lavastaja Nerijus Gedminas), teisalt erakordsed näitlejatööd just nooremalt põlvkonnalt (NB! festivali parimaks nais- ja meesosatätjaks pärjati kooliteatri eas verinoored alustajad Alice Siil ja Robin Täpp). Sellised lavastused saavad sündida vaid tõeliselt ühises hingamises, imekspandavas koostöös, mida veab näitejuht, kes oskab anda näitlejatele detailseid ülesandeid, pakkuda ootamatuid lahendusi ja lummavat kujundite mängu.

Põlvkondade sidususest andis märku ka teatritrupp „Kolmas voorus“ lavastusega „Elu on – otsast teise“, kus tuntud ja armastatud vanema generatsiooni näitlejaid ühendas noore näitejuhi Kersti Sillaotsa tundlik töö. Kui tähtis on julgeda olla siiras ja ka paatoslikemaid toone saab lahendada muheda huumori ja lihtsa vahenditusega!

Üllatada suutis meie kooliteatrite „vanaema“ Maret Oomer, kes suhteliselt noore trupiga tõlgendas väga mõjusas kujundikeeles A. Tšehhovi „Onu Vanjat“. Lisaks kolmele näitlejapreemiale krooniti Oomeriteater ka laureaadiks.

Südamlikku lusti pakkus Tabivere näitetrupi etendus „Proov“ (lavastaja Tõnis Lepp) ja tähelepanuväärne on asjaolu, et seekordsel festivalil oli suisa kolm teatriteksti Janno Puuseppalt – milline õnn on omade seast leida selline „võimaluste LOOJA“ – just nii nimetati selle festivali ainus eripreemia.

On tähelepanuväärne, et harrastajad on liitunud eredate vormiotsingutega, mis iseloomustab viimase kümnendi kutselise teatri suundumusi, julgelt katsetatakse ruumi-, heli- ja atmosfäärimaastikel. Siiski tundub, et liig sageli saab komistuskiviks elementaarsete näitejuhioskuste puudulikkus. See on kindlasti mõttekoht kogu EHL-i liikumisele : järsku ei piisa vaid suve- ja täiendkoolitustest, üha enam jääb nappima süsteemsest lavastajaõppest.

Seoses osalemisega Eesti Teatriliidu draamažürii töös olen tihti pidanud jagama soovitusi neile, kes väga tihti teatrisse ei satu, aga kes tahaksid kogeda tõelist elamust. Pärast Võru festivali oskan kindlalt suunata jälgima Lendteatri lennukaart, tajuma hingevõnkumisi KaRakTeris ja avastada uusi tulijaid Oomeriteatrist! Tõesti-tõesti, laske lahti seebikatevahust, ärge laske end haarata kümnete ülipopulaarsete libelõugade standup-peibutustest, vältige riigiteatrite kommertskombitsaid – seadke sihid harrastusteatrisse, kelle silmapaistvaks eeliseks jääb alati siiras pühendumuslikkus ja keda ei eksita vaevatasu numbriline vääring.”

GRAND PRIX

Teater KaRakTer Adomas Stančikas, “Mida talle öelda ehk Tigu”, lavastaja Nerijus Gedminas (Leedu)

LAUREAADID

  • Oomeriteater, Anton Tšehhov “Onu Vanja”, lavastaja Maret Oomer
  • Kolmas Voorus, instseneering Indrek Koff „Eestluse elujõust“ ainetel, kaasautorid – Merle Karusoo, Küllike Veede, Lulu, Henri Griin, Kaur Riismaa ja Charles Bukowski, “Elu on – otsast teise” lavastaja Kersti Sillaots
  • Salme Vallateater, Willy Russell “Reispass”, lavastaja Maire Sillavee
  • Tabivere Harrastusteater, Janno Puusepp “Proov”, lavastaja Tõnis Lepp

PARIM LAVASTAJA Maret Oomer

PARIM NAISNÄITLEJA Alice Siil lavastuses “Mida talle öelda ehk Tigu” Teater KaRakTer

PARIM MEESNÄITLEJA Robin Täpp lavastuses “Mida talle öelda ehk Tigu” Teater KaRakTer

NÄITLEJAPREEMIAD

  • Andres Kask lavastuses „Arusaamatus“ Tammsaare Teater
  • Meelis Juhandi lavastuses „Reispass“ Salme Vallateater
  • Helje Basihhina lavastuses „Teie jumal“ Tornimäe Näiteselts
  • Margus Kobing lavatuses „Onu Vanja“ Oomeriteater
  • Karin Ilves lavastuses „Onu Vanja“ Oomeriteater
  • Kadriin Kõiveer lavastuses „Onu Vanja“ Oomeriteater
  • Aili Salong lavastuses „Rong“ Taritu Tubateater
  • Tess Pauskar lavastuses „Toatüdrukud“ LendTeater
  • Anne-Mai Tevahi lavastuses „Toatüdrukud“ LendTeater
  • Kersti Sillaots lavastuses “Sõdalane” Abja EHH
  • Claus Mootse lavastuses „Ameerika“ Tartu Üliõpilasteater
  • Alina Klimova lavastuses “Mida talle öelda ehk Tigu” Teater KaRakTer
  • Rein Annuk lavastustes „Proov“ Tabivere Harrastusteater ja „Minejad“ Vilde Teater
  • Janek Varblas lavastuses „Proov“ Tabivere Harrastusteater
  • Võimaluste LOOJA eripreemia JANNO PUUSEPP

PARIM SUVELAVASTUS

„Veritasu“, Salme Vallateater, lavastaja Maire Sillavee, autorid Mari Tammar, Kirsti Villard

Suvelavastusi vaatas ja valiku tegi Jan Teevet Lavakunstikooli III kursuse tudeng.

Festivali korraldajad on Eesti Harrastusteatrite Liit ja Võru Kannel

Rein Annuk
Vilde teater