19. märts 2024

Eesti seltsid kohtusid Krimmis

Karjala Sõprusühing Eestiga Kolle seadis oma tegevuse alguses missiooniks Karjala tutvustamise turistidele ja mitmerahvuselise piirkonna esindamise. Tegutsemisaastate jooksul on selts korraldanud kohtumisi eestimaalastega, koostatud videoülevaateid ja turismimarsruute. Samal ajal on selts oluline Karjala elanike jaoks Eestimaa looduse ja kultuuri tutvustaja.

Tänu Eesti Kultuuriseltside Ühenduse kuukirjale on meil olemas pidev ülevaade eesti seltside tegevusest üle ilma. Meil on alati huvitavat lugemist ning me saame seda infot ka Karjalas edasi jagada. Tänu EKSÜ tegevusele oleme saanud tuttavaks Krimmi Eesti Seltsi inimestega. Saime teada Krimmis asuvatest eesti küladest, mis on rajatud 19. sajandil.

Meie selts külastas suve alguses Krimmi ja me kohtusime tänu eelnevale informatsioonile Krimmi Eesti Seltsi esinaise Olga Salmaniga. Põgusa vestluse ajal tekkis meil mitu uut ideed ning me plaanime ühiseid ettevõtmisi tulevikuks.

Väga muljetavaldavad olid krimmieestlaste raamatud eestlaste ajaloo kohta Krimmi poolsaarel. Leonhard Salman on teinud viimased 30 aastat väga head tööd. Meie jaoks oli üllatus, et kohalik võim on kõik need raamatud trükkinud oma kulul! Meie kohtumise tulemuseks tekkis mõte korraldada internetisild ja Venemaal asuvate eesti seltside ühisfestival RESTO .

Meil paljustki omavahel rääkida, kogemusi vahetada ning ka meie kultuurilist ühtsust kogeda.

Jelena Rjabikova;
Karjala

ühe seltsi raamatute kingitus teisele
ühe seltsi raamatute kingitus teisele