19. märts 2024

Lõppes kolm kuud väldanud teatrimaraton TEATRIKUS

24. aprillil alanud teatrimaraton päädis festivaliga 22. juunil Narva Vabal Laval, kus sõeluti välja parimad etendajad ja lavastajad ning võis näha üheksat eriilmelist etendust.

TEATRIKUS-e kutsus ellu Narva loomemajandusinkubaator Objekt. Põhikorraldajad olid Jana Pavlenkova, Liisa Niinimäki ja Aleksadr Kuchmežov. Mitmekuulise koolituse jooksul oli mitme meistriklassi kaudu võimalik tutvuda nii lavastuslike ideede kui ka näiteks turundusega. Lisaks oli igal grupil võimalus arendada ühte ideed, mis pidi lõpuks lavastuseks vormuma. Jana Pavlenkova sõnul oli projekt igati edukas ning järgmisel aastal on plaan kindlasti jätkata.

Festivali lavastusi hindas žürii koosseisus Tatjana Kosmõnina (Vene teater), Alissija-Elisabet Jevtukova (MTÜ Kinoteter), Ursula Roosma (Briti Nõukogu), Jana Pavlenkova (Narva loomemajandusinkubaator), Filipp Los (Vene teater) ja Peeter Raudsepp (Rakvere teater). Parimaks naisnäitlejaks osutus Marina Bolohhova Jõhvi noorteteatrist Ekspromt. Parim meesnäitleja oli Karl Kirt teatriühendusest Kungla. Publikulemmik oli Narva teater Shot. Žürii otsustas välja anda kaks Grand Prixi: Vilde teatrile Tartust ja teatrile 316 Tallinnast. Pärjatuil on Briti Nõukogu ja EAS-i abiga võimalus külastada vana head Inglismaad, tutvuda sealse teatrieluga ja uusi kogemusi oma edasises tegevus ära kasutada.

Žürii esimehe Peeter Raudsepa arvates andis festival hea läbilõike meie harrastustruppide potentsiaalist ja võimalust näha neid uues valguses. Töödes paistis silma, et tänu koolitustele olid osalejatele avanenud uued perspektiivid. Inimesed laval on aru saanud, et tulevik on nende endi teha ja nad teevadki samme parema tuleviku nimel.

 

Rein Annuk,
Vilde teater, Tartumaa Rahvakultuuri Keskselts

1 thought on “Lõppes kolm kuud väldanud teatrimaraton TEATRIKUS

Comments are closed.