19. märts 2024

Kaseküla jaanipäevast võttis osa 4000 inimest

23 juunil tähistati Tomski oblasti Beresovka külas (Kasekülas) eestipärast jaanipäeva. Ja seda tehti väga uhkelt!

Jaanitalus- nii kutsutakse väljakut Beresovka (Kasküla) kõrval- alustati peoks ettevalmistusi juba hommikul. Sellel aastal pakuti külalistele võimalust osaleda niitmisvõistlustel. Võisteldi paarides, üks paariline vikatiga, teine rehaga. Ülesanne oli väga lihtne- niita kõige kiiremini ja seejuures korralikult paari meetri laiune ja mõnekümnemeetri pikkune rada ja koguda niidus kokku.

Kasepärgade punumisele tulid kokku meistrid oblasti erinevatest piirkondadest

Ainukene Eestist pärit külaline sellel uhkel peol oli Raivo Perandi, skulptor. Ta tuli osa võtma nn heinafestivalist. See tähendas hiigelsuurte heinaskulptuuride valmistamist. Tema tehtud gigantne jänes ei võitnud küll esikohta, aga tema taustal tahtsid end pildistada paljud 😀

Jaanipäevad on väga suursuguseks muutunud Kasekülas just viimaste aastate jooksul. Varasemalt oli tähistamine palju tagasihoidlikum.

“Jaanipäeva tähistavad Siberi eestlased juba rohkem kui sada aastat. See on meie kultuurilise identideedi jaoks väga oluline,” räägib üks peo organisaatoritest Ljudmilla Bogens.

2019 aasta jaanilõke oli niivõrd kõrge, et  lõkkest ülehüppamise mängud jäeti seekord vahele.

Pikemalt on võimalik Kaseküla eestlastest ja nende jaanipäevast lugeda siit http://tv2.today/Istorii/Zahodite-k-nam-na-ogonek#ixzz5ryYt61Dx

 

Larisa Muravjova
Tomsk

fotod: sibnovosti.ru

1 thought on “Kaseküla jaanipäevast võttis osa 4000 inimest

Comments are closed.