28. märts 2024

ERMi sõprade kevadreis ajaloolisele Preisimaale

ERMi sõprade kevadreis (6.-10.05.2016) viis seekord ajaloolise Preisimaa pealinna Kõnigsbergi (Kaliningrad). See oli jätkuks meie paari aasta tagusele külaskäigule kunagistele Ida-Preisimaa aladele Poolas.

Väga emotsionaalne reis, mida kroonis päikeseline ilm, viis meid lisaks Königsbergile ka piirilinnaTilsitisse (Sovetsk), kus 1807. aastal kirjutati alla rahulepingule Venemaa ja Prantsusmaa vahel, Insterburgi (Tšernjahovsk), kus puhkab kindralfeldmarssal Michael Andreas Barclay de Tolly süda, Palmnikenisse (Jantarnõi), kus maapõu varjab maailma suurimaid merevaiguvarusid, Granzi (Zelenogradsk) ja Raushenisse (Svetlogorsk), kus hoolega taastatakse kunagiste uhkete suvituslinnade kuulsust.

Poole miljoni elanikuga Königsbergis käisime loomulikult maailma suurimas merevaigumuuseumis, katedraalis, kus kunagi krooniti Preismaa kuningaid ja kuhu on maetud filosoofiaeksamite hirm Immanuel Kant, sõitsime laevaga Pregeli (Pregolja) jõel, vaatasime ajaloolisi linnaväravaid, kaitserajatisi, 2018. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusteks suure hooga ehitatavat staadioni….

Tundub, et see kummaline piirkond püüab toime tulla, on avatud muutusteks ja mis meie jaoks oli oluline – suhtub väga sõbralikult oma külalistesse. Vastutasuks me ei püüdnudki minna sadamalinna Baltiiskisse. Meie kohalik giid Valeria ütles, et peale seda, kui Nõukogude Liit lagunes ja 1991. aastal Kaliningradi oblast turistidele avati, elavad nad siin nagu mingit täiesti teist elu.

Aga meie käisime lõpetuseks veel Kura säärel, imetlesime liivamägesid ja tantsivat metsa, vaatasime ringi Klaipedas ning mõtisklesime ristimäel. Uskumatu, et see kõik mahtus viie päeva sisse.

Sirje Madisson
Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi sekretär