23. apr. 2024

Londoni Eesti Seltsi kevadhooaeg

Aasta 2017 on Londoni Eesti Seltsis erakordselt huvitav ja põnev aasta. Seltsi kultuuritegevus hoogustub, sest saadi veidi toetust Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumilt ja väliseesti kultuuriühingute konkursi läbiviijalt Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) seoses rahvuskaaslase programmiga. 

Hetkel on paika pandud kevadine hooaeg, kus iga kuu veebruarist juunini toimub mõni üritus. Jagame teiegagi meie mitmekesist kevadprogrammi.

EV99 Londonis, Westminster Cathedral Hall. 25.02.17 Piltnik: Triinu Rajasalu

Mis on juba toimunud?

25. veebruaril tähistati Londonis Eesti Vabariigi 99. aastapäeva piduliku aktusega Westminster Cathedral Hall’is.

Aktuse avas kõnega Eesti Suursaadik Londonis Lauri Bambus. Esinesid džässlaulik Kelli Uustalu ja Kusti Lemba Eestist. Kohalike tähtedena särasid laulja Mirjam Mesak, klaveril mängisid Kristiina Rokasevich ja Heldur Harry Põlda. Publikut üllatas oma kauni häälega Eesti Kool Londonis õpilane Mirjam Elessawi. Esinemist alustas regilauludega Londoni Eesti Seltsi Segakoor ja rütmika Trad Attack loo saatel tantsis seltsi rahvatantsurühm. Ürituse teostust toetasid Londoni seltsid, organisatsioonid ja Eesti Saatkond Londonis.

Lisaks toimusid pidulikud aktused Eesti Kodus Bradford ja õigel päeval Leicesteri Eesti Majas.

Eesti Vabariigi tähistamine võõrsil on erilise tähendusega ja see on aeg, kus ühe katuse all saavad kokku nii noorem kui ka vanem põlvkond, kõik ühiselt soovimas üksteisele õnne kodumaa sünnipäeva puhul.

Sõbrapäeval, 14. veebruaril,  külastas Londoni teatritrupp R.A.A.A.M. koosseisuga produtsent Märt Meos, näitleja Mait Malmsten (Eesti Draamateater) ja valguskunstnik Peedu Adlas (Tallinna Linnateater). Trupp esines Londonis Eesti Majas ja Dublinis Civic Teatris Hristo Boychev mononäidendiga “Fenomen”. Kõik külastajad jäid väga rahule ning soovisid, et oleks vaid rohkem eesti teatrit siinmail.

Mis ootab ees?

25. märtsil on eesti kultuuriõhtu ja Londonisse tuleb Pariisist tuntud näitleja Ene Rämmeld. Jutuõhtu jätkuks vaadatakse filmi “Libahunt”. Klaveril musitseerib ja teeb õhtu veelgi õdusamaks kohalik kauaaegne džässmuusik Reet Kromel.

23. aprillil korraldab 92 aastane tarmukas Eesti Abistamise Komitee perenaine proua Ida Lemsalu 3-käigulise kevadlõuna Eesti Majas. Seltsi poolt astub lavale kevadiselt särtsakat naisansambel “Mesi”, kes on Londonis just selleks puhuks. Naisansambli õhtune etteaste on kavas Läti majas.

Tantsuhuvilised kogunevad 29. aprillil Trafalgar väljakule, et tantsida eestimaised ühistantse Rahvusvahelisel Tantsupäeval. Päeva korraldab Londoni Eesti Seltsi rahvatantsurühm.

14.mail peetakse Emadepäeva, kus esineb bänd “Täna olen laps” Eestist oma eriti põneva programmiga lastele ja ka lastemeelsetele emmedele.

EELK Londoni kogudus saab sel aastal 70 aastaseks ja pidulik jumalateenistus peetakse Rootsi kirikus 21. mail, kus jutlustab Tiit Salumäe Tallinnast ja teenib õpetaja Lagle Heinla.

Londoni Eesti Seltsi traditsiooniliseks ürituseks on EESTLASTE JAANIPÄEV, mis on juba kauaaegne suurüritus, kuhu tuleb kohale 400 külalise ringis, nii Londonist kui ka kaugemalt. Ürituse korraldavad vabatahtlikud ja rõhk pannakse sellele, et kõik oleks eestimaine: söök tuuakse otse Eestist, märjuke on kauaaegse toetaja A Le Coqi poolt. Esinejad oleme ka ikka Eestist kutsunud: käinud on nii teater, tsirkus, lauljad, bändid ja teised kultuuritegelased. Seltsi eesmärk on luua eesti kogukonnale Londonis üks ehtne jaanipäev kõigi selle juurde kuuluvaga: lõke, laulud, tantsud, spordimängud suurtele ja väikestele. See on perepidu, mis kestab terve päeva hilisõhtuni.

Siit ka üleskutse kõigile kultuuritegelastele Eestist: me ootame alati põnevaid esinejaid. Me küll ei saa suurt honorari maksta, aga reisikuludega aitame ikka.

Me saame pakkuda toredat eesti kogukonda, kodumajutust, võimalust uudistada suurlinna Londonit ja selle vaatamisväärsusi ja kindlasti leiate siit, kui mitte vanu, siis uusi sõpru endale!

Londoni Eesti Selts ja eesti kogukond Londonis on avatud kõigele eestimeelsele ja eesti kultuuriga seotule. Seltsi tegemistel saab silma peal hoida facebookis ja kodulehel.

Kaunist kevadet Eestisse! 
Londoni Eesti Seltsi esinaine Evelin Siilak
evelin.siilak@estoniansociety.co.uk