29. märts 2024

Oratooriumi „Dom“ esmaettekandest Turus

24. novembril 2018 sündis Turu toomkirikus Urmas Sisaski, Dom, Opus 159 esmaettekanne. Uus oratoorium on Eesti ja Soome ühise kultuuriruumi koostöös vili. Turu toomkiriku, Soome kultuuri hälli ja hoidja ajaloost kõneleva teose heliloojaks on Eesti üks tuntumaid elusolevaid heliloojaid Urmas Sisask. Libreto kirjutas Turus elav kirjanik Harri Raitis.

Oratooriumi „Dom“ esiettekanne oli üliedukas. Turu Toomkiriku suur saal oli välja müüdud. Helilooja Urmas Sisaski mitmeid ajaloolisi stiile kasutav teos võlus publikut. Kirikusaali täitvad helid tõstsid kuulajad kõrgustesse: Anu Åbergi juhatusel kõlasid 120-pealine koor, solistid, keelpilliorkester, kaks orelit, käsikellade ansambel, plokkflöödid ja klavessiin.

Esiettekande tarvis oli seatud mitu tantsunumbrit, sealhulgas Turu keskajatantsurühm ja andekas soolotantsija, eesti neiu Margarethe Finch. Solistide uhkete keskaegsete kostüümide eest hoolitses viljandlanna Ülle Priks (Bonifatiuse Gild).

„Dom“ räägib Turu Toomkiriku ja kogu Soome pikast ajaloost, mille põhjal kirjanik Harri Raitis lõi oratooriumi libreto. Teos algab kiriku sisseõnnistamisega ja keskaja tantsuga, kaasaega toob meid hümnilaadne Turu laul.

Oratooriumis võib kuulda kolme – soome, ladina ja eesti – keelt.

Publiku hulgas viibisid nii praegune kui ka endine Soome peapiiskop, samuti Eesti peakonsul Soomes Liina Viies. Esmaettekande patroon oli Turu linnapea Minna Arve.

Publikut oli kohal üle 800 inimese ja teose lõppedes näidati poolehoidu seistes aplodeerimisega.

Teose produtsent oli Turu Eesti Keskus (Varsinais-Suomen Viro-keskus ry).

Pilte esiettekandest leiab siit: https://www.facebook.com/pg/oratorio.dom/photos/?tab=album&album_id=456367644767808

 

Tuuli Räli,
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry)