19. märts 2024

Pärnu naiskoor Leelo Valgevenes – Leelo-le…

Emotsioonidest rikas naiskoor Leelo reis toimus 28. veebruarist – 3. märtsini,  sihtkohaks Minsk. Leelod kutsuti osalema rahvusvahelisse kooriprojekti “Спявай, сяброўства!”, mille autoriks ning elluviijaks Svetlana Saveljeva. Eestimaiselt karge ja naiselikult pehme laulude valik kanti ette Minski Filharmoonia väikese saali laval 02. märtsil.

Soe ning südamlik vastuvõtt algas „jah“ sõnast, mis anti koorihooaja alguses projekti autorile. Mõlemapoolselt detailideni viimistletud reisiplaan võimaldas nautida muusikat ja Valgevene pisut peidetud südamlikku sügavust.

Festivalil astusid üles tunnustatud koorid Minskist, rahvusvaheliste konkursside laureaadid – tudengid Valgevene Riiklikust Muusikaakadeemiast ning külaliskoorina Pärnu Leelo. Kontserdil esitati koorimuusikat ja vokaalmuusikat vene ning rahvusvaheliste heliloojate sulest.

Leelode sissejuhatuse ja eesti keelsete laulutekstide lühikokkuvõtted vene keeles kandis mahedal hingeliigutusel ette Ly Seppel (Ehin), koori juhatasid kindlakäeliselt dirigendid Tiia Tamm ja Hilja Vainula. Eesti keelekõla kaikus Leelo palades, sest repertuaarivalikus olid kõik emakeelsed lood. Hea akustikaga saalis helises hääl ning ettekandele tulnud ühislaulud kandsid sõprussõnumit. Kadri Hundi laul „Üksteist peab hoidma“ ja I. Lutšenka „Дружба“ kõlasid valgevene neidude ja eesti naiste kooskõlas, jagades kuulajateni erirahvuste ühtset tundehetke pisarateni välja.

Meeldejäävaks kujunes kohtumine Valgevene Eesti Seltsi esimehe Oliver Manglusega, kes toreda üllatusena oli giidiks linnaekskursioonil tutvustades ülilaiade laitmatult puhaste puiesteedega linna ning tuues lähemale Nõukogude arhitektuuri nüansse.

Rõõmuhetki, südamesoojust, külalislahkust ja meeleolukaid kohtumisi jagus igasse kargesse reisipäeva ning saadud emotsioonide laegas aina täienes nähes ekskursioonidel suurlinna võlu, sõbralikke vastuvõtjaid, vastutulelikku linnarahvast ja rahvusõhtu külluslikkust. Iga rännak jääb hinge helisema, kui lõputu lauluviis.

Piret Pedanik,
Pärnu