28. märts 2024

Eestlased Hispaanias TOP 3-s

6.-päevasel suurejoonelisel rahvusvahelisel festivalil FIP 2022 (Festival International de Pais) 27.aprill – 02.mai 2022 Fuengirolas, olid sel aastal esindatud oma ägedate ja suuremastaapsete väljapanekutega 34 riiki.

Fuengirola asub päikeserannikul Malagas, Andaluusias. Tegemist on väga populaarse Hispaania turismipiirkonnaga. Festivali ajaks olid siia taas kokku tulnud miljonid inimesed, et oma maad esindada ja/ või kõigest sellest kultuuriküllusest osa saada.

Esindatud olid sel aastal USA, Suurbritannia, Jamaika, Mehhiko, Hispaania, Ekvador, Peruu, Venetsueela, Kuuba, Dominikaani Vabariik, Paraguai, Ukraina, Havai, Iirimaa, India, Brasiilia, Austraalia, Türgi, Lõuna-Aafrika, Jaapan, Boliivia, Saksamaa, Argentiina, Kreeka,Tsiili, Belgia, Kolumbia. Põhjamaadest Eesti ning Soome.

Festival toimus 26.-ndat korda ja rõhk oli nii nagu ikka eri rahvuste kultuuri esitlemisel – eelkõige laulu, tantsu, söögi ja joogiga. Kohustuslik osa on festivalil alati ka rahvuslik käsitöö. Eesti ala eesmärgiks oli sellel aastal ka Hispaania eestlaste kogukonna kokkutoomine ning eestlaste kaasamine festivalile, erinevates Hispaania piirkondadest. Hispaania Eesti Selts alustas tegevust  2021 eesmärgiga kaasata igas vanuses eestlaste liikmeskonda Hispaania eripiirkondadest, säiltada Eesti kultuuri, keelt ning suurendada ühtekuuluvustunnet Eesti riigiga.

Eesti oli esimest aastat festivalil esindatud 2019. Valiku kriteeriumid on karmid ja lisaks 20-lehelisele hispaaniakeelsele projektile tuleb läbi teha ka projekti kaitsmine hindamiskomisjoni ees. Nagu eelnevalgi korral oli koostööpartneriks Eesti Saatkond Madriidis.

Eestlaste maja ehk Caseta de Estonia oli maitsekalt eesti lipuvärvides kujundatud, kohalike karikakarde ja viljapeadega kaunistatud.  Ka esinejad olid hästi valitud ja tasemel. Ikka ja jälle astusid sisse külastajad, kes imestasid, et mis see Eesti on ja kus see Eesti asub. Meil oli rõõm uhkustada Skype ja Bolti ja muude saavutustega ja selgitada, kus Eesti kaardil asub. Jagasime hispaania keelseid Eestit tutvustavaid materjale, palju elevust tekitasid ja lõbu pakkusid seintele pandud tekstid raamatust: “How to Impress Estonians?”

Kui tavaliselt käib festivalilt läbi umbes miljon inimest, siis sellel aastal oli rahvast oodatust rohkem. Tööpäevad olid pingelised ja öösel oli Eesti maja ukse ees järjekord, et sisse pääseda.

Päevase programmi täitsid meie tublid kultuuri viljelejad – Piret Aus akordionil, Anna Raudkatsi ning Mulgi memmede Kukeräätsiku rahvatantsurühmad.

 

 

 

Nooremaid tantsijaid esindas Katrin Väli Marbella laste- ja fitnessi grupp.

 

 

 

Õhtusse ülemineku tegi külalisesineja saksofonist Igor Odintsov, kes täitis Eesti maja kiirelt austajatega.

Eesti laule laulis Sulo Tintse, kes nautis festivali ja Hispaania päikest koos oma armsa abikaasaga.

Koos bändiga Obsession esines noor eestlannast lauljatar Carolin Skerin, kes eelmisel aastal vallutas paljude hispaanlaste südamed osaledes populaarses talendisaates La Voz España 2021.

Käsitöö tõmbenumbriks olid sel aastal Eestis toodetud 100% villased käsitööna valminud originaalsed ja lõbusad Ülle Andre mantlid (www.Valent.ee). Käsitöö näitus-müügil esitletud mantleid imetlesid ja kiitsid reeglina kõik, kes Eesti majja astusid ja see kiitus on auga välja teenitud. Saksofoni muusika saatel toimus moešhow ja mantlite tutvustus.

Käsitööletilt sai osta Eesti meeneid. Toimus Solotar Jewellery uhkete Eestis disainitud ja Indias valmistatud hõbeehete näitusmüük. Külastajad said pudelis kaasa osta Eestimaa puhast loodust. Kiirelt kadus letilt Papa-Juhani Mikstuur (PeoStar OÜ) – Pakri saarelt ja Lääne-Eestist käsitsi korjatud ravimtaimede segu, millest saab valmistada tervendavat toonikut.

Alkoholi letid täitis Liviko AS, A. Le Coqi õlle ning Fizz siidriga varustas Nordic Drinks. Taas tegi ilma Vana Tallinn, mida osteti nii klaasi kui pudeliga. Selgus, et soomlaste lemmikuks on Vana Tallinn keefiriga (50/50). Nii mõnedki külastajad juba teadsid, mille järgi tulevad ja jagasid rõõmsalt oma kogemusi kaaslastega. Külastajate lemmikuks oli Liviko Crafter Gin, mida pakuti erinevate kokteilide koosluses.

Loomulikult olid maitsva riisiroa ja liha kõrval, mida pakkus kauaaegne restoranipidaja Aleksander Srof,  Eesti toidu valikus veel kiluvõileivad, kartulisalat, Mamma kohupiima pannkoogid ja rukkilillega kaetud rummikoogid.

Festivali kolmandal päeval osales eestlaste tiim ka suurejoonelisel rahvaste paraadil, kus osaleti uhkelt, sinimustvalget lippu kõrgel hoides.

 

 

 

 

Kõige populaarsemaks õhtutundide täitjaks oli festivali ajal kindlasti tänaseks maailmakuulus  Rozell DJ (Hans Noormets), kes ka 2019 aastal festivalil osales. Eesti  maja oli puupüsti täis, õues oli ootamas pikk peoliste järjekord.

 

 

 

Täname kõiki, kes Eesti ja eestlaste esindamise FIP 2022-l võimalikuks tegid!

Väike Eesti on jälle natuke enam tuntud. Juba ootame ideid ja abikäsi, et FIP 2023 veelgi paremal tasemel olla!

Eestlane olla on uhke ja hää!

#FIP2022 #HES

Rohkem pilte leiad:
https://www.facebook.com/estfipfuengirola2022

 

Kirjutasid Katrin Aedma, Tiia Avastu

 

 

1 thought on “Eestlased Hispaanias TOP 3-s

Comments are closed.