19. märts 2024

Septembri kuukiri nr 72

Suvekoolile järgnenud augustikuu oli väga intentsiivne ning tegus. Oli tunda, et 2 aastat sundpausil olnud seltsielu oli eriti aktiivne.

Tavaliselt meil augustis kuukirja ei ilmugi, kuid sellel aastal ei saa mitte vaiki olla. Kogu kuukiri on pdf-na allalaetav siit: Septembri kuukiri nr 72

Vormsi nukust, Peterburi käsitööst, talharpast ning kultuurikoostööst

Kuna seoses suvekooliga on Eesti Kultuuriseltside Ühenduse kaugemad liikmed Eestimaal käimas, siis tuleb kasutada võimalust eesti kultuurisidemete ning tegijate omavahelisteks kokkuviimisteks. Nii juhtuski, et EKSÜ juhatuse liige Külli Kell, tegevjuht Liina Miks, Krasnojarski Eesti Seltsi esinaine Vera Oinets, Peterburi Eesti Kultuuriseltsi liige Tatjana Sigacheva ning EOVS esindaja Lee Laurimäe asusid 3. augusti hommikul teele Vormsi saare poole.

 

 

 


Lahkumised….

Lahkus Aime Kinnep

 

19. augustil lahkus meie hulgast Rakke valla teenekas kultuuritegelane ning EKSÜ kauaaegne juhatuse liige Aime Kinnep. Aime Kinnep oli pikaaegne Rakke Haridusseltsi eestvedaja. Rakke Haridusselts oli 1997. aastal Eesti Kultuuriseltside Ühenduse asutajaliige ja Aime Kinnep oli kuni 2018. aastani ühenduse juhatuse liige. Aime andis kaaluka panuse ühenduse kujunemisele ja seltsitegevuse arendamisele.

Aime Kinnep jääb meie mälestustesse andeka, laiahaardelise ja teotahtelisena.

Kaastunne Aime lähedastele.

 


Sünnipäevalised

Kaukaasias tegutseva eesti selts “Kodumaa” eestvedajal Maret Romanil täitus 21. augustil 70!

Soovime jätkuvat tegutsemistahet eesti kultuuri hoidmisel Kabardi-Balkaarias!

 

26. augustil täitus Eesti Aiakesel Kaukaasias, Šotsi linna lähistel 136 aastat asutamisest. A. H. Tammsaare kirjutas 1912. aastal, et on tarvis tõsta kohalike elanike vaimsust, et külla sõidaksid ka suured artistid ning organiseeriksid näitusi.  Nüüd juhtuski nii, et 100 aastat hiljem, just asunduse sünnipäeval peeti “Roosa hutori” festivali, kus astusid üles Moskva ning Peterburi suurte teatrite artistid ning Šotsi linna sümfoonia orkester. Ettekandele tuli Bizet “Carmen”. Eestlased olid ka kontserdile kutsutud.


Audio

Eesti elud

Viiendat põlve peterburilane Sergei Tambi sündis Neevalinnas 1991. aastal. Ajaloolasena uurib Sergei idakandieestlaste lugu. Tartu ülikooli vilistlane Sergei on kirjutanud enam kui 100 ajaloo- ja etnograafia – alast artiklit. Ja raamatuid Valgevene eestlastest, Eesti-Vene diplomaatilistest suhetest ja selle aasta kevadel ilmus trükist tema raamat Ukrainas elanud eestlastest. Oma Eesti esivanematest rääkis Sergei saates “Eesti elud” 20. augustil kell 12.05.


Meie liikmete tegemisi

Juhan Kunderi aasta Kunderi seltsis

Juhan Kunderi Rahvakool, endise nimega Juhan Kunderi Selts, korraldas juulikuu kolmel viimasel päeval akvarellilaagri Mahu rannas. Peavarju pakkus Mahu Külaseltsi maja. Laagri toimumist toetas Eesti Kultuurkapital. Septembris korraldame Rakveres Juhan Kunderi konverentsi ja siis näeb avalikkus akvarelltehnikas valminud maale, millel kujutatakse Juhan Kunderi eestindatud taimi ja linde.

 

 

Etnofestival “Laulvad kivid” 

6. augustil toimus Petroskoi linnalähedases pargis “Tulmozerje” loominguliste kollektiivide etnofestival “Laulvad kivid”. Festival oli ajastatud pargi avamise aastapäeva tähistamisele. Enne pandeemiat oli festivali “Laulvad kivid” peetud juba mitu korda. Selle üks eesmärke on juhtida tähelepanu Tulmozero rauatehasele kui Prjazha piirkonna huvitavale ja hästi hoitud turismiobjektile. Tänavu õnnestus tänu projekti “Tööstuslik Karjala: ajalugu ja modernsus” toetusele festival taas läbi viia.

Eestlased Omski linna päeval

Augusti esimesel nädalavahetusel tähistas Omski linn oma sünnipäeva. Seekord toimus see 6. ja 7. augustil. Linnapäeval toimub alati lillenäitus “Floora” ja rahvuskultuuride festival. Festivalil on kõigil rahvusseltsidel oma näitusepaviljon. Olen ise külastanud neid festivale alates 2007.  ja otsinud, kus on eesti laud. Sellist väljapanekut pole kunagi Omskis olnud. Nüüd me asutasime eesti seltsi ise ja osaleme eestlastena lõpuks ka sellel festivalil. Osaleme juba teist korda.

Soome-ugri rahvaste viies festival Krimmis

Krimmis peeti 19. augustil 2022 Alushtas juba viiendat korda iga-aastast soome-ugri rahvaste festivali. Festivalil osalesid Krimmi ja

Sevastopoli linna eesti, mordva, mari, komi rahvus-kultuuriliste ühenduste liikmed. Aukülalisteks said Mordva Vabariigi artistid, kes laulsid mokša ja ersa keelseid laule. Krimmi Eesti Selts esitles kohtumisel Leonhard Salmani raamatut “Eesti asulad Dzurchi ja Kiyat-Orka”.

 

 

Eesti taasiseseisvumispäev Tampere kesklinnas

Rahvapidu korraldatakse neljandat korda Laikku Kultuurikeskuse vabalaval Tampere südames. Sellel aastal oli peakorraldajaks Tampere Eesti Klubi ning kaaskorraldajateks Pirkanmaan Tuglas seura, Tampere-Tartto seura ja Soome Eesti Noored. Pidu toetasid Integratsiooni Sihtasutus Eestist ja Tampere linn, Viron Herkkukaupa, Mawi Group (Marko Viidas) ja Dovern Oy (Kaimar Salm). Peokava loodi ühiselt seltside töörühmadega Heli Vija eestvedamisel.

 

Peipsi Toidu Tänav paelus tuhandeid inimesi

Seitsmesed uudised käisid uudistamas.

 

https://play.tv3.ee/Uudised/peipsi-toidutanav,clip-4558219?fbclid=IwAR1mP-6R36iCZqZIVmhD11g_vARiJt5jv0EqSIxDLeWDYy58aRQBMp8S9Gs

 

https://www.facebook.com/Peipsitoidutanav175/videos/856764398644352/

 

ERMi Sõprade Selts käis kultuurireisil Soome lõunarannikul ja Turu saarestikus. Saime lisateadmisi naabrite elu- olu ja ajaloo kohta, oli põnevad kohtumisi, imelisi vaateid ning värve,värve… Meenutasime Soome vanima linna Turu lugu – on ju paik sajandeid olnud Soome adminstratiivne ja religioosne keskus, lühikest aega ka Soome pealinn, siin asutati esimene Soome ja esimene Rootsi ülikool. Turu piiskop Mikael Agricola oli soome kirjakeele ja soomekeelse kirjanduse rajaja ning tema surmapäeval 9. aprillil tähistatakse riigis soome keele päeva.

 

 

Ela eestlaste elusid

23.augustil algas ERMis järjekordne Eesti kultuuri lühikursus “Ela eestlaste elusid”, seekord inglise keele baasil. Kui kursuslased oma

päritolumaa kaardile märkisid, sai kaart päris kirju. Kohal oli palju tudengeid, tuldi ka perekonniti. Lühikursuse läbiviimist rahastab Integratsiooni Sihtasutus Euroopa Sotsiaalfondi toel ning korraldamiseleaitavad kaasa vabatahtlikud ERMi Sõprade Seltsist.

 

 

26. augustil tähistas Kabardi-Balkaari vabariik oma 100. sünnipäeva Nalchikis. Linnapeol astus üles muude rahvusseltside hulgas ka Eesti Selts “Kodumaa” ja esitas seal eestikeelse laulu. Maret Romani poolt esitatud laul võeti hästi vastu. Rahvas plaksutas.

 

 

 

Setomaa. Perekondlikud kohtumised

Lõppenud nädalavahetusel tähistati Petserimaal Pihkva oblastis Sigovos setude rahvusfestivali “Setomaa. Perekohtumised”. Sellel aastal lõi festivalil omamoodi rekordi – seda külastas 1000 inimest. Esimest korda sellisel peol (sellisel kujul tähistavad setud seda Petserimaal alates aastast 2016) oli peo kulminatsiooniks ülikpikk sabatants, ringmäng. Kokku said sõbrad tuttavad. Palju oli ilu ja maitsvaid lõhnu, hubaseid emotsioone ja siiraid naeratusi. Palju tänu Irboska muuseumile, tema direktrissile, meie piirkonna administratsioonile ja meie gümnaasiumile ning loomulikult meie ansambli poiste vanematele.

 

Soome Eesti Noored kohtusid eestlastega Soomes

Soome Eesti Noored ry korraldas 2022.a. kevadel seitse kohtumist erinevates Soome linnades, mille eesmärgiks olid kokkusaamised kohalike aktiivsete eestlastega. Võimalusel kas eesti keele  õpetajatega, aukonsulitega või kohaliku seltsi esindajaga.

 

 


Veel seltside tegemisi laiast ilmast

14.-15.08.22 võõrustas Tartu Lüneburgi selts Eestis külastusreisil olnud Lüneburgi Saksa-Eesti seltsi gruppi. Gruppi juhtis

Lüneburgi Saksa-Eesti seltsi esimees hr. Heiko Frese. Seltsid on sõprussuhetes juba aastaid, toimunud on palju huvitavaid üritusi, külastusi, kultuurivahetust jms. Külalistele korraldati 14.08 Tartu linnaekskursioon, ERM-i külastus, Kalevipoja muuseumi külastus Kääpal ning õhtusöök Alatskivi lossi Hirveaia veinikeldris.

Rootsi laste suvekodu Metsakodus

Neljapäeval, 11. augustil lõppes Rootsis Jönköpingi lähistel Tidani jõe kaldal rootsieestlaste laste- ja noortelaager SUVEKODU Metsakodus. Kaksteist päeva kestnud laagris oli käesoleval aastal 60 last vanuses 8-14-a. Enamus lastest (42) on koolikaaslased Stockholmi Eesti Koolis, 9 last tulid Eestist, üks Taanist ja ülejäänud erinevatest Rootsi piirkondadest.

 

Baltisk Sommerfest Oslos

Augusti viimasel laupäeva varahommikul kogunes rahvatantsurühm “Trondheimi trollid” Trondheimi lennujaamas, et osaleda Oslos baltikumi suvepeol (Baltisk Sommerfest). Vaatamata Kesk-Norra sombusele ilmale, helisesid tantsijate meeles palju harjutatud tantsuviisid ja hea meelega oleks juba lennujaamas oma paarilisega tantsu keerutada tahtnud.

 

Kotkajärvel toimus Metsaülikool

Pärast kaheaastast koroonapausi algas Kotkajärvel järjekordne Metsaülikool. Kaks viimast aastat tegutseti virtuaalselt, nüüd aga on tekkinud jällegi võimalus saada kokku metsas. Juba 55 aastat tegutsenud Metsaülikool tervitas kohaletulnuid suurepärase kavaga ja huvitava programmiga. Kavas on Keelekohvikud, loengud mitmetel erinevatel teemadel, rahvatants, huvi- ja õpperingid. Loomulikult ei puudu ka ujumine, saun, lõke ja muu seltskondlik tegevus.


Tulekul või aktuaalne

Tartu Oskar Lutsu nimelise Linnaraamatukogu II korruse näituseruumis avati 24 augustil näitus. Väljapanek on retrospektiivne, võttes kokku igihalja Kaukaasia eestlaste ja kreeklaste temaatika Marika Mikkori ja Georgios Grigoriadise ekspeditsioonide, näituste ja publikatsioonide põhjal. Näitus jääb avatuks kuni 17.09

 

 

Rahvatants Tamperes alustab hooaega

 

Rahvatantsupäeva osalustasu on täiskasvanule 20 eurot, alla 18a-le tasuta ja kui ühest perest on kaks täiskasvanut tantsimas, siis 30 eurot. Tampere Eesti Klubi liikmele, kel 2022a makstud, on osalustasu 5 eur. Osalustasu sisaldab ruumi üüri, juhendaja tasu ja kohvi/tee pause. Kohvilaud katab end ise! Rõõmsa kohtumiseni 17.septembril Tamperes!

 

 

 

Kunderi Rahvakool kutsub osalema

Mõnus sutsakas enne pimedaid õhtuid kulub meile kõigile ära. Tule saa osa sügise küllusest ja värvikirevusest.
Vabahariduslikel koolitustel ei küsita eelnevat haridustaset või kogemusi. Tule naudi koosolemist ja koostegemist 🍁

Kõik saavad hakkama!

 

Mulgi segakoor ootab uusi lauljaid

Mulgi segakoor alustab 8. hooaega 18. septembril ja kutsub oma ülitoredasse kollektiivi mehi, oodatud on ka mõned särtsakad sopranid. Vaata fotosid ja ava kuulamiseks link. Just täpselt sellised me olemegi, nagu näed ja kuuled. Seltskond on kirju, koos laulavad tudengid ja kogemustega koorilauljad. Käime koos kaks korda kuus- pühapäeviti. Hooaega jääb palju põnevat, koostööd tuntud muusikute ja kollektiividega. Nii oleme laulnud peaministrile, osalenud suvelavastuses ja salvestanud koostöös artistiga uue laulu… Igav meiega ei hakka!

Partnerite infolehti:

 

Integratsiooni SA august

Rootsi Eestlaste Inforkiri, august


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs