29. märts 2024

Ma ei kogu raha, kogun mälestusi

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

15. septembri õhtupoolikul toimus Turu Eesti Keskuses Rein Kulli müntide esmaesitlus. Kohale oli tulnud huvilisi nii soomlasi kui eestlasi, mistõttu pidas Rein oma esitluse omapärases soome-eesti segakeeles. Lõppkokkuvõttes toimis selline keeleline kombinatsioon suhteliselt hästi.

Ma ei kogu raha, kogun mälestusi”, tõdeb kirglik numismaatik Rein Kull oma mündikogu esitlust alustades. „Armastan münte, sest neisse on kätketud inimkonna ajalugu. Müntidest võib näha, milliseid aegu on elatud – parematel aegadel on isegi väikseimad mündid sisaldanud kulda, kehvematel aegadel seevastu on müntidesse lisatud teisi metalle nagu näiteks rauda, vaske, niklit ja muud.”

Mitmel korral oma esitluse jooksul rõhutab Rein mündikogumise põhiolemust: „Raha justkui „imeb” sind endasse. Raha muutub Jumalaks, kellele pühendatakse oma vara ja aeg.”

Hariduse poolest on Rein finantsist. Soomes on ta plaatija. Müntide kogumisega tegi Rein algust 25-aastaselt. Nüüdseks on Reinu mündikogus münte umbes 100 riigist, sealhulgas Vatikani, Soome, Eesti, Itaalia, San Marino ja Portugali rahasid. Vanim raha on pärit keiser Claudiuse ajast 35. aastast eKr. Mündikogu krooniks on Vatikani mündialbum, millel ilutseb peakiri: „PONTIFICATI GIOVANNI XXIII PAOLO VI”. Tegemist on Vatikani paavst Paulus VI valitsemisaja mündialbumiga. Neid on maailmas kokku 6000 eksemplari, neist 4000 on Itaalias ja üks Soomes Reinu kogus. 

Mis on müntide kogumise juures kõige tähtsam? Rein vastab: „Saada mündid korda ja panna need albumitesse. Selleks läheb vaja ultrahelimasinat.“ Müntide puhastamiseks võib kasutada ka spetsiaalset hõbeda puhastamise ainet ning muid nippe, mida kuulajatele ohtralt jagatakse. Huviliste silme ees lüüakse korrodeerunud mündid särama. 

Mündikoguja rikkalikust arsenalist ei puudu ka väike kaal, mis annab kogujale infot mündis sisalduva metalli koguse kohta. „Mida rohkem hõbedat münt sisaldab, seda raskem see on”, seletab Rein ja asetab äsja puhastatud ja poleeritud Rootsi 1946. aasta mündi kaalule. Kaal näitab 7,2 grammi.

Huvilistele on näitus avatud kogu septembri eelviimane nädal.

Tiina Iskala