28. märts 2024

Cimze seminar – eesti laulupidude häll

Teisipäeval, 11. oktoobril Valga Muuseumi galeriis (Vabaduse 8) korraldasime Janis Cimze kultuuriseminari, et arutada Cimze pärandi ja selle tänapäevase tähenduse üle. Kultuuriseminaril esines Priit Riemann, Neeme Punder ja Pärja Svarpstina.

Kultuuriseminari mõtteks oli tuua lähemale oma koha tunnetust, siduda eri ajastuid ja näidata vägevate juurte tohutut mõju — kuidas ühe inimese – Janis Cimze – usk ja investeering noore põlvkonna harimisse on kandnud selliseid küpseid vilju, mis võimaldasid omamaise hariduse–kultuuri kasvades ja tugevnedes nii Eestil kui Lätil 50 aastat hiljem luua oma rahvusriigid.

Valga muuseumi kultuuriseminar tutvustas täis galeriile Janis Cimze kui suure koolmeistri ja kultuurilooja õpetaja–tööga Valkas 1849 – 1890, kui meie Valgas asus Liivimaa õpetajate kool, mis omakorda on pannud aluse kogu Eesti haridusele ja muusikale.Meie kultuuriseminari mõtteks oli näidata Valga elu tähesära-aegu ligi 200 aasta jooksul, et värksendada pilku ka meie ajale, kanda inspiratsiooni Valga noortele ja muusika- ning kultuurirahvale.

Janis Cimze Valga seminarist kõnelesid:
Janis Cimze jäljed Eestimaal — Priit Riemann,  Janis Cimze kui Eesti heliloojate õpetaja — Neeme Punder Valga muuseumist ja  Eestlased Lätis läbi aegade — Pärja Svarpstina, Riia Eesti Seltsist.

Janis Cimze (1814 – 1881) oli läti õpetaja ja muusik, kes lõi Liivimaal õpetajate koolituse algul Volmaris ja siis Valgas. Cimze seminaris sai hea hariduse üle 100 eesti noormehe. Siin õppisid Carl Robert Jakobson, Ado Grenzstein, Anton Jürgenstein, Hans Rebane, Joosep Kapp, Andres Erlemann, Mihkel Kampmaa (Kampmann), Hans Einer, Aleksander Kunileid-Saebelmann, Friedrich Saebelmann, Aleksander Thomson, Johannes Eglon ja Aleksander Läte — nende ja teisteta ei kujuta me Eesti laulupidude ja Eesti kultuuri kujunemise aega ette. Rääkimata sellest, et ka Eesti Kirjameeste Seltsi loomisel 150 aastat tagasi (1872) olid selle ettevõtmise vedajad Cimze seminari endised õpilased.

2023 on tulekul taas noorte laulu- ja tantsupidu — võime uhkusega öelda, et Eesti laulupidude häll on asunud Valgas, siit on võrsunud Eesti kultuur, õpetus ja teadus.

Maarja Pärl-Lõhmus

1 thought on “Cimze seminar – eesti laulupidude häll

Comments are closed.