29. märts 2024

Atraktiivsed rahvatraditsioonid

9. märtsil toimus Petroskois lüüdi-karjalaste etnokultuurikeskuses rahvuskultuuriseltside koosolek. Esindatud olid lüüdi-karjalaste, eestlaste, poolakate, sakslaste ja aserbaidžaanlaste seltsid.

Karjala Eesti Seltsi liige Margarita Kern viis läbi meistriklassi traditsioonilise lihavõttejänku ning dekoratiivse lihavõttemuna valmistamisest, mis meistri osavates kätes on peaaegu eristamatu kuulsatest keiserlikest Faberge lihavõttemunadest.

Seejärel vaadati videot “Eestlaste Peterburg”, mis oli pühendatud Peterburis elanud kuulsatele eestlastele, sealhulgas kunagi Eesti linnast Pärnust siia elama asunud perekond Fabergele.

Üritusel osalejad käisid koos maja perenaise Lydia Konovalovaga ringkäigul Tulilinnu Museumis, samuti lüüdikarjalaste ja firma Faberge juhtiva juveliiri Mihhail Perhhini elule pühendatud väljapanekul.

Seejärel toimus traditsiooniline teeõhtu küpsetiste ja maiustega, mille külalised ise tõid, esitledes üksteisele oma rahvustoite. Eesti traditsioonilised kalavõileivad olid imemaitsvad ning erinevad pirukad marjade ja kodujuustuga. Meie jaoks oli kõige ebatavalisem traditsiooniline Aserbaidžaani baklava, mis meile ka väga meeldis!

Ja loomulikult räägiti laua taga erinevate rahvaste traditsioonidest ja kultuurist.. Lõppude lõpuks, hoolimata keelte teaduslikust jagamisest erinevatesse rühmadesse, on paljud näiteks karjala ja aserbaidžaani fraasid nende kõnelejatele hästi arusaadavad. Kui öelda “Minä suvaičen sinuu” karjala keeles, saab aserbaidžaanlane sellest ilma igasuguse tõlketa aru.

Loodame, et kohtumised ja infovahetus eri rahvuste esindajate vahel jätkub ka edaspidi, rikastades vastastikku kõiki kultuure ja liites rahvaid.

Jelena Rjabikova
Petroskoi