16. juuli 2024

Ühe kogukonna aiast

Kui Torgus kool 2008 kinni pandi, sai kooliaiast padrik ja hekist suurte üraskikahjustustega kuusepuude rida. Sellisena seisis see aastaid.

Torgus oli kool ja koolil oli aed. Lapsed hooldasid kooliaeda õpetajate juhendamisel. Kool hääbus (lõplikult pandi kinni aastal 2008) ja koos sellega ka kooliaed. Koolimajast sai kogukonnamaja ja kooliaiast jäid vaid jutud millest said peaaegu legendid. 2022 aasta kevadtalvel ühel meenutuste jagamise päeval tuli idee prooviks taastada. Esimesel kevadel tegime ühest söötis heinakasvanud lapist „uudismaa“ ja panime maha kartulid. Suvel veidi hooldasime ja sügisel saime saagi millest tegime kartuliputru õpetajate päevaks aga tähtsam kui kartulisaak oli, et moodustus grupp kes tahtis kooliaia taastamisega edasi liikuda.

Mtü Torgu Rahvamaja eestvõttel kirjutasime projekti valla kultuuritöö taotlusvooru, saime rahastuse ja tegime 2022-2023 talvel  4 aiaseminari. Nende käigus õppisime maastiku arhitekti ja aedniku käe all aia rajamise ABC kuni täpse aiaplaani koostamiseni. Kevadel 2023 saime projekti rahastuse Mtü Võimaluselt ja alustasime vanade puude langetamisega kändude juurimisega maa planeerimisega.

Palju tööd sai tehtud vabatahtlike abiga. Kevadel tegime kahed aiatalgud ja vastavalt aiaplaani 1. etapi tööde järjekorrale hakkasime tegutsema. Talgute ajal istutasime annetustena saadud puid , põõsaid ja püsikuid ning külvasime üheaastaseid lilli ja muru. Suur annetaja puude , põõsaste ja rooside osas oli Mtü Turvaline Sõrve  ja väga paljud aiapidajad ja talunikud. Sügiseks 2023 on rajatud peateed , istutatud ja kasvamas viljapuuaia osa, vanade talulillede peenrad, ürdipeenar, rooside klumbid ja ehitatud on osa kast peenraid. Ees ootavad sügistalgud ja uued aiaseminarid.

Loodame, et kooliaiast saab aed kui kool mille abil saame õppida ja katsetada uusi võtteid aianduses õppida hooldamise kasvatamise nippe ja praktiseerida kogukondliku koostööd.

Mari Kübasepp
Torgu

Kaanefotol: talgulised juunis 2023

 

Kui EKSÜ esindajad Liina Miks ja Marelle Paikla külastasid juulis Torgu kuningat ja istutasid Torgu mälestuspuistusse Suurpõgenemise puu, viisid nad ka Kogukonna Aia jaoks kogukondade ühtsuse märgiks Soome kerapaju ning krüsanteemid