16. juuli 2024

Karjal Eesti Seltsi liikmete jaoks on oluline perioodiliselt kohtuda, omavahel suhelda, midagi uut õppida ja positiivseid emotsioone saada. Nagu varemgi, mõtleme välja midagi uut, jälgime koos partneritega toimuvaid sündmusi ja tähistame meeldejäävaid kuupäevi.

Soome-ugri esivanemate mälestuspäev

Sügise pööripäeva päeval, kui päeva pikkus ööst lühemaks muutub, jätkasime head traditsiooni ja tähistasime soome-ugri esivanemate päeva. Käisime Petroskoi Zaretskoje kalmistul, et puhastada Karjala kuulsa jutuvestja Philip Gospodarevi ja meie kuulsa kaasmaalase, karjala vepslase, kaupmehe, filantroobi ja linnapea Mark Pimenov haudu. ​Asetasime lilled ja süütasime küünlad.

Võib-olla on see hea algus, et Petroskoi elanikud tahaksid võtta “patronaaži alla” vähemalt ühe haua unustatud Zaretski kalmistul. See teema on eriti lähedane meile, endistele 90ndate asunikele ja meile, kes nüüd ei saa oma ajaloolisel kodumaal haudadel käia.


Euroopa keeltepäev “uuel viisil” (kaanefotol)

Meie koostööpartnerid Peterburist, ansambel Neevo, jätkavad oma oskuste lihvimist ja uute kavade loomist. Nii tekkis uus Lõikuspeo programm, millega nad astusid pühapäeval, 24. septembril Krasnogvardeiski kultuuri- ja kontserdilaval üles.  Nendega oli ühinenud lauluansambel “Lorelei”, laulja Natalja Shmidt ja peotantsuansambel “Etude”. Iga tantsu ja lauluga avanes ajalugu ja rahvuslikud traditsioonid – kontserdikülastajad said teada, kuidas Eestis ja Saksamaal lõikuspäeva tähistatakse. Eesti rahvakalendri järgi on mihklipäev tähtis sügispüha, vene traditsioonis nimetatakse seda mihklipäevaks.

Nad saatsid meile tunniajase video koos kontserdikavaga, mida me kindlasti vaatame 29. septembril, mil sel aastal tegelikult tähistatakse Mihklipäeva. Mõneks tunniks liigume teistesse riikidesse ning läbi tantsude ja laulude tutvume selle pühaga seotud rahvaste traditsioonidega. Kogume oma sõbrad kokku ja nad räägivad meile selle aasta rikkalikust saagist oma keeles.

Meil on kavas ka ühine projekti, millest lähiajal

 

Jelena Rjabikova