19. märts 2024

Riia suvekooli kokkuvõte – las jääda kõik, mis hea

23.-24. augustil toimus meie liikmesseltside iga-aastane suvekool. Seekord Riias. Avaldame siinkohal kõigile huvilistele materjalid, millest koha peal räägiti sh ka meediateemalise koolituse slaidid. Esitame ka mitu galeriid ürituse kohta ning ajalehes “Põhjarannik” ilmunud artikli.

EKSÜ on tänulik rohke osavõtu eest ja koos liikmesseltsidega ollakse positiivsed tuleviku suhtes. Eesti kultuuriseltside järgmine kokkusaamine on juba Eestis.

Anname siinkohal sõna meid Riias võõrustanud Läti Eesti Seltsi juhatuse liikmele Pärja Svarpstinale, kes teeb lühitagasivaate Ühenduse ja liikmesseltside kohtumistest ajaloos.


Tore, et Eesti Kultuuriseltside Ühendus korraldas maailma eri paigus tegutsevate eesti seltside esindajate suvekooli Riias 23.-24..augustil, just Balti keti 30.aastapäeval. On möödunud juba 30 aastat sellest ajast, kus eestlus sai tõsta oma pead raudse eesriide tagant.

1988.aasta 11.novembril taasasutati Läti Eesti Selts. (1908.a. loodud Riia Eesti Hariduse ja Abiandmise Seltsi  õigusjärglane). Tööd alustas Riia Eesti Kool, segakoor LEELO, ansambel KAJA,  keelekursused jne. Sama teed läksid arvatavasti kõik teisedki eesti kultuuriseltsid Eestis ja välisriikides.

1993.aasta märtsikuul valiti mind LES juhatajaks. 1996.a.maikuul helistas Tallinna Linnavalitsuse esindaja Tõnu Karu ja teatas, et kolmel seltsi liikmel on võimalus sõita ESTO päevadele Stockholm-Tallinn. Esimest korda kuulsin sõna ESTO. Nõustusime ja 07.08.1996.a. kaunitar Silja Symphony viiski meid välisreisile, kus me esmakordselt kohtusime eesti kogukondade esindajatega nii Eestist kui ka Ukrainast, Irkutskist, Moskvast, Peterburist, Leedust jt. kui ka lääneriikidest. ESTO raames toimus palju eri kohtumisi väliseestlastega. Sealt ammutasin ma palju vajalikku tulevaseks seltsitööks. Sain teada,et USA-s asub Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu. Riiga tagasi saabudes, otsustas meie seltsi juhatus saata ÜEKNile LES-i  liikmeks astumise vastuvõtupalve. Seda ÜEKN vaagis väga kaua kuid LES võetigi liikmeks 1997.a. Olime pioneerid. Nii tasa ja targu võeti ka teised, endistes nõukogude liiduvabariikides olnud eesti seltsid ÜEKN liikmeteks. Olime jälle koos, ülemaailmsed eestlased!

Saatus viis mind kokku Valter Haameriga, kes alates 1997.aastast juhatas Eesti Kultuuriseltside Ühendust. Meil tekkis hea läbisaamine ning nii astuski esimesena Läti Eesti Selts kui välis-Eesti selts EKSÜ liikmeks ja edasi juba ka kõik teised väliseesti kultuuriseltsid – Leedu, Ukraina, Tšehhi, Tveri, Peterburg, Moskva jne.

Selle aastaseks EKSÜ suvekooliks oli meid juba väga suur EESTI kultuuriseltside pere- nii kodu kui ka väliseestlastena. Igal aastal toimuvad olulised kohtumised, mõttetalgud, arutlused jne. Ühendus kasvab ja areneb.

Sügav  kummardus Valter Haamerile, kes avas meile raja, kes tasa ja arukalt juhatas ning abistas koos Vanemuise Seltsiga meie seltside koostööd. Koostöö EKSÜ-ga on andnud  Läti Eesti Seltsile väga suurt abi, nii kultuuriürituste, emakeelepäevade, kontsertide, mõttetalgute toimumisel kui planeerimisel. Ja ei saa mööda minna ESTO-2004 Riias toimunust, kus oma panuse andsid   parimad kultuuriseltside rahvakultuurihuvilised! Aitäh teile kõigile ja edasi ikka ÜHESKOOS !!!!

EKSÜ  juhatusele soovime edu ja jõudu – ja ,, Las jätkub kõik, mis hea ….`´ ( I. Linna, J.Joala, T.Mägi)

Läti Eesti Seltsi juhataja 1993-2005a.
ja täna  LES juhatuse liige –
Pärja Svarpstina.


Meediakoolituse materjalid on kättesaadavad siit: Meediakoolitus 2019

Intergratsiooni SA ettekanne tagasipöördujatele pakutavate teenuste tutvustamiseks: Tagasipöördujad-Riia 23.08

Suvekoolis osalenud seltside lühitutvustused, siit: 

Ajalehes Põhjarannik ilmunud artikkel: Põhjarannik

Galerii üritusele, fotograaf Liina Miks, siit: 

Lingid ürituse galeriile, fotograaf Ants Liimets siit  ja veel siit: 

Fotograaf Ivan Ubaleht galerii siit: