19. märts 2024

Aprillikuu tõi ERMi Sõprade Seltsile põnevaid kohtumisi, pidulikke hetki ja uusi toredaid liikmeid

6. aprill oli lõimujatele mõeldud ERMi, tema Sõprade Seltsi ja Tartu Rahvusvahelise Maja poolt korraldatud kultuuriprogrammis osalenud vene tugikeelega grupi viimane õppepäev. Teemaks oli seekord „Helisev Eesti: muusika ja kirjasõna“. Kohal oli 35 huvilist ja ERMi Sõprade Seltsi vabatahtlikud.

11. aprillil oli ERMis külas Jyväskylä ülikooli soome keele lektor Vesa Jarva, kes aasta algul toetas seltsi  muuseumi rändnäituse “Finno-Ugric and Samoyed Peoples” avamisel Jyväskylä linnaraamatukogus. Oli tore head sõpra kohata! Ja loomulikult käisime koos näitustel “Uurali kaja” ja “Kohtumised”.

Rõõmu ja tänutundega viisime 12. aprillil lilled ja süütasime küünlad muuseumile kallite inimeste hauaplatsidel. Jakob Hurt, Ferdinand Linnus, Johannes Pääsuke, Helmi Kurrik – me mäletame… Paar päeva varem olid seltsi liikmed oma hoole all olevatel Jakob Hurda ja Helmi Kurriku hauaplatsidel ka kevadkoristuse ära teinud.

14. aprillil pidasime suurt rahvapidu! Eesti Rahva Muuseumi algas 111. tegevusaasta.  Muusemi sünnipäevale kogunes  tuhandeid pidulisi – tantsiti, lauldi, maitsti 110-kilost sünnipäevatorti, vaadati näitusi ja lustiti südamest!
ERMi sõprade ruumigi jagus lisaks ammustele tuttavatele rohkelt uudistajaid. Selts sai juurde mitmeid uusi sõpru!

23. aprillil võtsime vastu  külalisi Austraaliast. Ann Mihkelson Melbourne´ist ja Anne Gibson Brisbane´ist on seltsi kauaaegsed liikmed, kes igal aastal ka ERMi tee leiavad. Anu tõi seekord annetusena kaasa oma uuema raamatu „Things I´ve Seen Places I´ve Been“.

Ann Mihkelson (Anu Ebbe Mihkelson) (sündinud 8. oktoobril 1945 Uppsalas Rootsis) on eesti päritolu Austraalia kirjanik. Tema vanemad lahkusid septembris 1944 Pärnust Rootsi, kust omakorda siirduti detsembris 1948 Austraaliasse Queenslandi. Aastal 1958 koliti Sydneysse, kus Ann sai keskhariduse nii heade tulemustega, et talle anti stipendium ülikoolis keemia õppimiseks. Aastal 1968 lõpetas ta Uus-Lõuna-Walesi Ülikooli ja aastal 1974 kaitses Sydney Ülikoolis doktoriväitekirja. Seejärel viibis Ann Mihkelson uurimistööl Göteborgi Ülikooli arstiteaduskonnas, töötas õppejõuna Uus-Lõuna-Walesi Ülikoolis ja Queenslandi tehnoloogiaülikoolis Aastal 1992 kolis ta koos keemikust abikaasaga Tasmaaniasse, kus tast sai sealse ülikooli õppeala asekantsler ja keemiaprofessor.

24. aprillil oli külas Müncheni Eesti Seltsi esinaine Karin Ladva- Zoller, kes tuli perega ERMi näituseid uudistama. Arutasime koostööplaane ja tulevasi kohtumisi.

Sirje Madisson,
ERMi Sõprade Selts