28. märts 2024

Luuletaja hingeldamisi mais

Maikuu võttis mind päris võhmale. Oli ju see kuu erakordselt tihe ja ette tuli sündmusi, mille korraldamine oli minu jaoks esmakordne kogemus.

11.mail esitasin enda loomingut mõneti hullumeelsel ettevõtmisel “Insominacathon” Tartus, Vanemuise 19. Hullumeelsus seisnes selles, et Vanemuise 19 toimus mõni esinemine kogu ööpäev ehk ühe esineja lõpetades alustas järgmine.

Üles astusid mitte üksnes luuletajad, vaid osaleti ka Aristofanese tõlkimise töötoas, esinesid ansamblid ja DJ-d, jne. Tühja hetke aga polnud. Kaasesinejad: Ron Whitehead (USA), Andy Willoughby UK), Amir Darwish (UK / SYR), Merca (EST), Vahur Afanasjev (EST), Jüri Kolk (EST), Kalle Niinikangas (FIN), Kaisa Ling Thing (EST) jt.

Üle kümne korra on nüüdseks Karlova päevade raames Tartus Eha 31 aias toimunud „Eharoosa kirjandusõhtu“. Kunagi pole ma sellest kõrvale jäänud, vaid enamasti koostanud ja ka esinenud. Sest just selles majas elas aastakümneid mu vanaema, selles suri minu vanaisa ja sealsamas elasid mõnda aega mu vanemad ja õdegi. Esimest korda selle traditsiooni ajaloos esines seal välismaal elav kirjanik: Kentuckys elab särav Ron Whitehead, oli poolteist kuud UNESCO kirjanduslinna Tartu kirjandusresident. Veel esinesid Berk Vaher, Carolina Pihelgas, Hasso Krull, Lauri Pilter, Kristina Viin, Katrin Pärn, Joanna Ellmann.

Esimest korda elus võtsin eest kunstioksjoni korraldamist ja läbi viimist. Karlova päevade kunstipäeval ehk 14.mail enda aias Väike-Tähe 15. Jahedast ilmast hoolimata tuli kohale erakordselt suur hulk inimesi. Osalesid tekstiilikunstnik Külli Laidla, Kalli Kalde (maal ja graafika), Ilmar Malin (akvarell ja graafika), Eva Krivonogova (keraamika), Peeter Krosmann (maal ja akvarell), Jaan Malin (installatsioon), Lea Malin (maal ja akvarell), Maris Tuuling (maal), Evi Gailit (maal).

Loodetus õnnestunumaks, rahvarohkemaks ja jõudu andnuks kujunes 24.-26.mail Voronja galerii LÄTTED-sarja näituse korraldamine ja seal osalemine. See näitus on mitmeosaline: Ilmar Malini kunagises ateljees Vanemuise 26-28 ja tema kunagise korteri vastaskorteris, praeguses Tartu Kunstnike Liidu külaliskorteris Vanemuise 26-6 eksponeerisime peamiselt Ilmar Malini maale ja joonistusi. Väike-Tähe 15-1 eksponeeris enda akvarelle Lea Malin ning Väike-Tähe 15 aias ja koridoris olid väljas Jaan Malini tööd. Näituse muutsid kodusemaks Lea ja Jaani kommentaarid. Jaan esitas mõlemal päeval ka luulet. 25.mail kl 14 algas Viljandis Nikolai Baturini ärasaatmine; täpselt samal ajal esitasin Baturini luulet. Tema järel esitasin palu Charles Baudelaire’i raamatu „Väikesed poeemid proosas“ algversioonist ehk Marie Underi tõlkes 1930 ilmunud raamatust (hiljem on see tõlge ilmunud kõvasti toimetatuna). Järgmisel päeval kl 14 hakkasin lugema Ain Kaalepi luulet tema „Aovalgusest“ ja Fernando Pessoa luulet Ain Kaalepi tõlkes.

30.mail osalen Sisevate Saatkonnas enda jaoks südamelähedasel ettevõtmisel “Jõeluule / Luulejõgi”. Erline on sealne esinemine just seetõttu, et mind kutsuti esitama mitte enese, vaid teiste autorite luulet. See meeldib mulle väga. Kogu valik on seotud Emajõega. Luuletuste vahele loetakse taustatekste. Sel õhtupoolikul esitan järgmiste autorite luulet: Henn-Kaarel Hellat, Indrek Hirv, Hando Runnel, Kalju Lepik, Bernard Kangro, Karl Eduard Sööt, Mae Mets, Vello Jaska, Ülo Alo). Kaasesinejad: luuletajad Maarja Pärtna, Aare Pilv, Timo Maran, semiootik ja kava koostanu Rene Kiis ning helikujundaja murmer.

Luulur Jaan

Fotod: Eesi Raa

Seltsi tegemisi kajastas ka Tartu Postimees

Kaanefoto: Tiina Sammelselg