29. märts 2024

Karjala eestlased on aktiivsed käsitööd tegema ja huviliste ringi laiendama

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit on korraldamas virtuaalnäitust pese oma käsi.  Margarita Kern Petroskoist tikkis näituse «Eestlased Karjalas» tarbeks temaatilise käterätiku.

Margarita lapsepõlv möödus Pärnus, kus teda õpetati käsitööd tegema ja eesti rahvatantse tantsima. Vaatamata sellele, et ta teeb põhiliselt rahvuslikke nukke, oli ta nõus osa võtma ka sellest üritusest. Margarita leidis oma ema vanast kohvrist vanaema  Siberis kootud pitsi ja tegi järele lapsepõlves nähtud käterätiku. Tema vanaema oli väga hea käsitöömeister, kes teenis endale sellega elatise.

Ütlus “Hommik on õhtust targem“  on kõigile tuntud. Käterätt on valmistatud meie Karjala regiоnaalse ühiskondliku organisatsiooni Sõprusühing Eestiga KOLLE 15.  sünnipäevaks, mida tähistatakse  detsembris.

Karjala selts on käivitamas virtuaalset lehekülge, kus käsitöölised saavad leida sõpru, saada infot käimasolevatest näitustest, laatadest ning  omavahel suhelda.  Mõned Karjala Eesti Seltsis valmistatavad metallehistöö näidisesemed on lisatud allolevasse galeriisse. Neid on võimalik  ka  seltsi käest osta. Kes soovib, saab kirjutada ochag_est@inbox.ru.

Galeriis on fotod praegu Petroskois elavast Kose vallast pärit Heljest, kellele Kose vald kinkis rahvariided.  Helje võttis osa sellekevadisest rahvariiete tuulutamisest.

Jelena Rjabikova
Petroskoi