19. märts 2024

Maailmareisilt tagasi kodusadamas

21. mail 2020 jõudis kodusadamasse Roomassaarde Saaremaal tagasi maailmameredel seilanud kahemastiline mootorpurjekas Admiral Bellingshausen. Nii meremeeste kui purjeka tagasijõudmist oodati mitte ainult Saaremaal vaid laiemalt kogu Eestis. Tegemist oli ju sajandi meresõiduga Eesti merekultuuri kontekstis.

Eestlaste kavandatud merelise polaarekspeditsiooni Antarktika 200 mõte oli nii teaduslikult kui ka merekultuurile vääriliselt tähistada 200 aasta vanust Antarktika- avastamise lugu. Eesti jaoks on see eriti oluline seetõttu, et selle 200 aastat tagasi toimunud avastusliku polaarekspeditsiooni juht oli väga seotud Saaremaaga ja Eestiga.

Polaarekspeditsioon Antarktika 200 õnnestus, eesmärk saavutati – Eesti ja meresõit sai tuntumaks ning suuremaks nii teadusmaailmas kui kultuurimaailmas. Eheda sõidukogemuse purjekaga avamerel said vahetusmeeskondades seilanud kokku ligi 100 inimest, sealhulgas oli teadlasi, kunsti-kultuuriinimesi, ekspeditsiooni rahastajaid ja vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Antarktikasse kohale jõuti plaanikohaselt ja maakera jäisele kuuendale mandrile jäeti erinevate riikide polaarjaamades maha väärilised mälestustähised mitmel moel. Nii jäi maakera kõige lõunapoolsemasse polaarbaari maha ajaloolise hetke tähiseks Saaremaa Merispordi Seltsi mereline vimpellipp.

Väga paljudes sadamates ja riikides oli põhjust ning huvi maailmakaardil üles otsida väikene Eesti riik ja rohkem teada saada selle rahvast ning elanikest. Maailma meediasse ja trükistesse on jäädvustatud väga palju selle reisi kirjeldusi ja sündmusi, mida on võimalik taas lugemiseks üles leida nii virtuaalselt kui tükistena.

Aasta 2020 esiletoomiseks ja jäädvustamiseks meresõidu ajaloos on kavandatud Kuressaare linna rannaalale püstitada väärikas graniidist mälestusmärk. Sellega tähistatakse admiral F.G. Bellingshauseni 200 aasta tagust avastusretke ja nüüd ka eestlaste edukat mereretke Antarktikasse oma mootorpurjekaga „Admiral Bellingshausen“.

See polaarekspeditsioon kestis mootorpurjeka kodusadama, Roomassaare ajaarvamise järgi 17.juulist 2019.a, kui Admiral Bellingshausen pidulikult merereisile saadeti, kuni 21. maini 2020.a, kui laeva koos meeskonnaga suure rõõmu ja tunnustusega Roomassaare sadamas vastu võeti.

Saarlased, eestlased koos sõpradega üle maailma tegid jälle meresõidu ajalugu!

Leo Filippov,
Saaremaa Merekultuuri Seltsi juhatuse liige
29.05.2020 Sõrves

Kaanefotol: Tähistamaks seda, et kahemastiline 23,8 m pikkune mootorpurjekas Admiral Bellingshausen jõudis Antarktikasse, andis Eesti Post välja eritähistusega postmargibloki.

 

1 thought on “Maailmareisilt tagasi kodusadamas

Comments are closed.