19. märts 2024

TARTU LINNAVALITSUSE PRESSITEADE seoses 75. aasta suurpõgenemise päeva meenutamisega.

Tartu linnapea Urmas Klaas: “Suurpõgenemine viis Tartust tuhandeid tartlasi ja nende peresid. Sõja eest põgeneti lootuses, et sõda lõpeb ja peagi saab koju naasta – paraku tuli neil tuhandeil alustada oma kodude ja elude ehitamist nullist, võõrsil ja võõraste keskel. Sellel aastapäeval mõtleme kõigile neile, kes selle raske ja ohtliku tee ette võtsid ja uut elu alustasid, aga ka neile, kes sõja eest põgenedes elud kaotasid.”

KELL 18.00 KÕLAVAD KIRIKUKELLAD ÜLE EESTI, ET MEENUTADA SUURPÕGENEMIST 1944. AASTAL. “NEID, KES HUKKUSID TEEL JA NEID, KES LÄBI RASKUSTE JÄTKASID ELUGA VÕÕRSIL”. (EELK)

Kell 18.00 kõlab Tartu Raekoja kellamäng – “Hoia, Jumal, Eestit”
****************************************************************
PRESSITEADE
16. september 2019

Tartu meenutab 1944. aasta suurpõgenemist
mälestusteenistusega Jaani kirikus

Neljapäeval, 19. septembril meenutatakse Tartu Jaani kirikus oikumeenilise mälestusjumalateenistusega 1944. aasta suurpõgenemisel Eestist ja Tartust lahkunuid. Suurpõgenemine viis Tartust jäädavalt tuhandeid linnakodanikke, peresid, õpetlasi ja avaliku elu tegelasi, kes olid sunnitud jätma oma kodud, tööd ja elud pikkadeks aastakümneteks. Paljud põgenenud pidid aga põgenemisteedel oma elud jätma.

19. septembril 2019 meenutame Tartus Jaani kirikus oikumeenilise jumalateenistusega kõiki neid, kes olid sunnitud oma kodudest ja peredest lahkuma ning võtsid ette elusid muutva põgenemise – valikud olid rasked: minna ei tahtnud, kuid jääda ei saanud.

Tartu raekoja tornis mängib kellamäng kell 18 „Hoia, Jumal, Eestit!“ viisi. Jaani kiriku juurde saab müürile süüdata küünla oma lähedaste ja pereliikmete mälestuseks. Kell 18 algaval oikumeenilisel jumalateenistusel teenivad Tartu kirikute õpetajad, jutluse peab EELK Lõuna piirkonna piiskop Joel Luhamets, kontserdiosas mängib organist Anna Humal orelitöötlusi rahvuslikele viisidele ja väikese meenutuse 1944. aasta põgenemisele teeb literaat Enn Lillemets.

Jumalateenistusel teenivad piiskop Joel Luhamets, õpetajad Triin Käpp, Marek Roots (kõik kolm EELK, Paulus, Jaani, Paulus), Hele Kulp (Seitsmenda Päeva Adventistide Tartu kogudus) ja Urmas Roosimaa (EEKBL Tartu Salemi kogudus).

Jumalateenistusele on oodatud kõik, kes soovivad meenutada 1944. aasta suurpõgenemisel siit lahkunuid ja mälestada võõrsil elusid elanud ja elu jätnud kaasmaalasi ja lähedasi.

Käesoleval aastal möödub 75 aastat sellest meie rahva kurvast tähtpäevast, kui Eestist lahkus esimese okupatsiooni aasta õuduste kordumise hirmus ligi 80 000 inimest. Siiani on teadmata, paljud sellel traagilisel teekonnal hukkusid. Seda sündmust pole siiani Eestis ametliku tähtpäevana tähistatud. ÜEKN võttis 2018. aasta täiskogu istungil Tallinna Riigikogu hoones vastu resolutsiooni taotleda 19. septembri lisamist Eesti riiklikusse kalendrisse 1944. a. suurpõgenemise mälestuspäevana.

Indrek Mustimets, Tartu linnavalitsuse nõunik
****************************************************************
ÜEKN’i 75 aasta suurpõgenemise üritustesarja “Minna ei taha, kuid jääda ei saa” kogu kava: https://www.facebook.com/events/2596315383740434/