19. märts 2024

Amandus Adamson. Elu ajad

17. septembril 2020 linastus Simferopoli kinoteatris “Berg” Eesti režissööride Ella Agranovskaja ja Nikolai Šarubini dokumentaalfilm “Amandus Adamson. Elu ajad”.

Filmi näidati Krimmis 15.-18. septembrini läbiviidaval dokumentaalfilmide festivali “KrõmDok” raames. Festivali programmi kuuluvad parimad Venemaa ja välismaiseid dokumentaalfilmid (Itaalia, Bulgaaria, Armeenia, Valgevene, Eesti). Festivali korraldab Krimmi kino meediakeskus.

Sel aastal esitati Krimmi III dokumentaalfilmide festivali “KrõmDok” kvalifikatsioonivõistlusele üle 140 professionaalse ja algaja režissööri teose Moskvast ja Moskva oblastist, Peterburist, Jekaterinburgist, Kaasanist, Penzast, Novosibirskist, Krasnodari kraist, Rostovist, Baškiiriast ning välismaalt: Itaaliast, Bulgaariast, Tšehhi Vabariigist, Eestist, Armeeniast, Valgevene Vabariigist, Pridnestrovje Vabariigist.

Eesti filmidest esitleti režissöör Ella Agranovskaja ja operaator Nikolai Šarubini dokumentaalfilmi “Amandus Adamson. Eluajad ”, mis räägib eesti skulptori A. H. Adamsoni (1855 – 1929) saatusest. Helilooja – Andrei Andersen (Peterburg). Teksti loevad Tatjana Kosminina, Aleksander Iljin, Julia Kalenda. Film on valminud 2020 aastal.

Film näitab skulptori põhiteoseid Eestis, Peterburis ja Krimmis. Filmis räägivad Paldiski muuseumitöötajad suure skulptori elu ja loomingu ajaloost. Filmi muudavad väga nauditavaks suured panoraamvõtted.

Krimmi eestlased avaldavad suurt imetlust filmi autoritele selle eest, et koroona piirangute tingimustes see film valmis saadi ja Krimmi filmifestivalile saadeti. Film räägib sildade ehitamisest kultuuride ja rahvaste vahele. Film on tehtud südamega ja oma vahenditega. Krimmi eestlased on veendunud, et see film väärib suuremat tähelepanu ning dokumentaali oleks väga asjakohane näidata ka Eesti publikule ning eesti diasporaale laiemalt.

Kuna film jättis niivõrd sügava mulje, siis pidasid Krimmi eestlased vajalikuks anda filmi loojatele üle eridiplomi “Meie ühise ajaloo mälestuseks” .

12. novembril täitub Amandus Adamsonil 165. sünniaastapäev. Film oleks talle justkui sünnipäevakink.

Filmi on venekeelsena võimalik näha 2. oktoobril Tallinnas Vene Teatris:

https://veneteater.ee/news/1784.html

1 thought on “Amandus Adamson. Elu ajad

Comments are closed.