28. märts 2024

Teabepäev  „Minna ei taha, kuid jääda ei saa“ suurpõgenemine 1944 toimus 24. septembril 2020 aastal Eesti Kultuuriseltside Ühenduse projekti raames mida rahastas Eesti Kultuurkapital.

Üritust korraldatakse juba kolmandat korda ja traditsiooniliselt Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu, kes on olnud EKSÜ koostööpartner. Seekordne teabepäev toimus EV rahvastikuministri Riina Solmani egiidi all ning kogu sündmus oli otseülekandena internetis vaadatav.

Teabepäev koosnes kahest osast: sõnavõttudest ja dokumentaallavastusest. Koroona viiruse pandeemia tõttu tehti osa sõnavõtte videona, ülekandega internetis ja ka kohapeal. Sõnavõtjateks olid Iivi Zajedova– eestluse hoidja, Karli Ülikooli õppejõud, Riina Solman – EV Rahvastikuminister, Tiit Salumäe – EELK piiskop, Tõnis Lukas – EV kultuuriminister, Arnold Aljaste – Eesti Memento Liidu juhatuse esimees, Tunne Kelam – eestluse hoidja, poliitik, Sirje Kiin – kirjandusteadlane.

Teabepäeva esimese osa lõpetas Harry Liivrand ettekandega. Liivrand on kunstiajaloolane, TLÜ Akadeemilise Raamatukogu teaduskommunikatsiooni ja näituste juht, suurpõgenemise ajutise näituse koostaja ning samateemalise 2020. aasta kalendri koostaja, mida Harry lahkesti jagas kohapeal. Külalisena oli kutsutud Lehti Merilo, kes põgenes 1944 aastal Eestist 15 aastase tüdrukuna ja on nüüd 4 põlvkonna eestluse hoidja Portlandis USAs.

Teabepäeval esietendunud Loone Otsa dokumentaallavastus valmis Enn Halliku ja Tiit Lääne kuueköitelise koguteose „Meritsi maailma läinud eestlaste lood“ ainetel. Raamatute sünniloost ja suurpõgenemisest rääkis autor Enn Hallik. Lavastuses osalesid Tallinna 32. Keskkooli teatriklasside trupi KOKK õpilased, keda juhendas Eva Kalbus ning kujundus ja kostüümid valmisid kunstnik Jana Volke käe all.

Teabepäeva „Minna ei taha, kuid jääda ei saa“ suurpõgenemine 1944 idee autor, režii koostas Iivi Zajedova ning projektijuht ja koordineerija Evelin Sennet, mõlemad EKSÜ eelmise juhatuse liikmed. Teabepäeva jäädvustas videole Jaanus Silla ja sellest valmib kaks filmi – üks tervest teabepäevast ja teine dokumentaallavastusest. Sündmuse tagasiside oli väga hea, kiita sai õhtu režii ja hea atmosfääri eest. Saadud on ka mitmeid huvitavaid pakkumisi järgmisteks kordadeks.

Täname Eesti Kultuurisetside Ühendust (EKSÜ), Okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu, Eesti Memento Liitu, Tallinna Ülikooli Akadeemiline Raamatukogu (TLÜ AR), Tallinna 32. keskkooli, Üleilmse Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) suurpõgenemise 1944 toimkonda,

Suur tänud sõnavõtjatele, Loone Otsale ja näiteljatele, Lehti Merilole ning kõigile osalejatele nii kohapeal kui onlines.

Iivi Zajedova ja Evelin Sennett


Alates 5 eurost võib iga inimene Eestit 1944 tabanud katastroofi mäletuskohta  toetada.  Sellest on juba praegu kujunenud väga külastatav koht.