19. märts 2024

Emakeele jälil

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna tänavune laureaat Jüri Viikberg esineb  ERMi ja ERMi Sõprade Seltsi kutsel ettekandega “Emakeele jälil” 19. märtsil Eesti Rahva Muuseumis.

Päeva juhatavad sisse 2020. aastal keeleauhinna pälvinud Helle Metslang ja ERMi direktor Alar  Karis.

Kell 12 algavat otselülitust sündmusest saab jälgida ERRi kultuuriportaalis, ERMi YouTube`i kanalilt  http://bit.ly/emakeelep2ev2021, ERMi kodulehe vahendusel erm.ee või facebook.com/eestirahvamuuseum


F. J. Wiedemanni keeleauhinna pälvis Jüri Viikberg pühendunud töö eest eesti murrete, väliseestlaste keele ja keelekontaktide uurimisel ning õpetamisel.

Jüri Viikberg on juhtivaid murdeuurijaid, kellelt ilmus äsja „Eesti murrete grammatika”, mis ühtlasi on esimene tervikülevaade eesti murrete grammatilisest ehitusest. Ta on koostanud ja toimetanud mahukat „Eesti murrete sõnaraamatut” ning ta on kõrgkooliõpiku „Eesti murded ja kohanimed” üks autoreist. Murdeuurimise kõrval on Jüri Viikberg pühendunud eesti keele ajaloole, mille seletamisel on tema tähelepanu pälvinud keelekontaktid, väliseesti keel ja laensõnavara.

Jüri Viikbergile pühendatud näitus, mille koostas Sirje Madisson on ERMi raamatukogus avatud alates 9. märtsist. Emakeele päeva ERMis toetas Eesti Kultuurkapital.

Näituse valmimisele aitasid kaasa Sirje Madisson, Tiina Tael, Jane Liiv, Siret Saar ja Karin Kiisk.

Kohtumist toetasid Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp ja ERMi Sõprade Selts.

Sirje Madisson