28. märts 2024

Rakke Haridusseltsi suvine silmaringi reis

Rakke Haridusseltsil on toredaks suviseks traditsiooniks kujunenud silmaringi avardavad reisid Eestimaa erinevatesse paikadesse, käidud on Setust Sõrveni ja Narvast Pärnuni. Sellesuvine reis viis meid 04. septembril Avatud triiphoonete ja aedade päeva raames tutvuma ettevõtlike inimeste tegemistega Põhja- ja Kesk-Eestis.

Valgejõe Veinivillas, mis on Eesti põhjapoolseim veinitalu, saime ülevaate kodumaise veini tootmisest. Veinimeistriteks on siin ema Tiina ja poeg Gregor, kes on mõlemad sommeljeed. Siin toodetud veine pakutakse Michelini tärniga restoranides Euroopas ja parimates restoranides Eestis. Saime neid degusteerida meiegi. Lisaks oli võimalus kaeda marjaaeda ja tutvuda ruutaiandusega.

Kuusiku loodustalus tutvustas perenaine Sirje Kuusik meile talu suurt ja mitmekesist okaspuude ja -põõsastega kollektsioonaeda. Erinevate multšidega ilupeenrad, okaspuude minivormid, mitmesugused roigasaiad ja uus Loodusmaja – kõik see sundis küsima: „Kuidas te seda kõike jõuate?“ Sirje Kuusik, kes on rahvusvahelise kogemusega ettevõtluskonsultant ja maaturismi ekspert, vaid naeratas vastuseks. Kes teeb, see jõuab ja küllap peitub osa edu saladusest ka selles, et ühise eesmärgi nimel tegutsevad koos mitu põlvkonda.

Ka Madli puhketalu Kadrina lähistel oli taas näide sellest, et maal peab inimene enesele ise töökoha looma. Kodumajutuse pakkumine, lisaks suhteliselt väikesele köögi- ja puuviljaaiale, võimaldab perenaisel elatist teenida kodust lahkumata.

Oruveski talus Porkuni külje all on viimased viisteist aastat olnud tähtsal kohal lambad. Jällegi tegutseb koos mitu põlvkonda. Loovusaidas tutvustas peretütrest tekstiilikunstnik Reena Curphey oma ateljeed ja loomingut. Põnev oli näha, kuidas tema näppude vahel tükike lambavilla imeliselt kuju muutis. Imetleda sai ka Reena seinatekstiile ja teisi lambavillast valminud esemeid. Ühes avaras mitmeotstarbelises tunnelkasvuhoones oli kurkide ja tomatite kõrval ruumi ka talutoodangut tutvustavale kodukohvikule ja Reena loomingule, teises aga laiutasid kõrvitsad, kes olid sinna istutatud pärast seda, kui lambad kevadel karjamaale kolisid.

Kuigi meie reis ei viinud kodust väga kaugele, oli päev muljeterohke ja silmaringi avardav. Saime kinnitust, et ettevõtlikud inimesed ei ole maalt päriselt kadunud ja üks edu saladus peitub mitme põlvkonna koostöös. Aitäh OÜ Kiiker bussijuhile Toomasele, kes leidis eksimatult tee meie poolt soovitud taludesse. Väike-Maarja vald on 2022.a. Rakke Haridusseltsi toetanud 500 euroga haridusseltsi igapäevase tegevuse korraldamiseks ja jätkusuutlikkuse tagamiseks.

Malle Mattiesen
Rakke