25. apr. 2024

Kultuuriakadeemia avab Eesti rahvakultuuri mikrokraadi

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia 
PRESSITEADE 
06.06.23 

2023. aasta septembris alustab Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti Rahvakultuuri Keskuse koostöös Eesti rahvakultuuri mikrokraadiprogramm, kuhu oodatakse osalema kõiki, kel soov kultuuripärandit lähemalt tundma õppida. Kursusele saab registreeruda kuni 21. augustini.

 

Mikrokraadiprogrammis osaleja saab ülevaate viimase paarisaja aasta kultuuritraditsioonidest ning nende kandumisest tänasesse päeva. Ühtlasi antakse põhjalik ülevaade projektide rahastamise võimalustest ning toetatakse loovat pärandi uurimist endale meelepärases rahvakultuuri valdkonnas. Kursust juhendavad ja praktilisi kogemusi jagavad kultuuripärandi valdkonna spetsialistid.

Mikrokraadiprogramm sobib neile, kes on juba Eesti pärandkultuuriga tuttavad kui ka täiesti esmaseks valdkonda sukeldumiseks. Oodatud on kõik kultuuripärandi huvilised, näiteks lasteaedade ja koolide õpetajad, huvijuhid, ringijuhendajad, kultuuriürituste korraldajad, kohalike omavalitsuste töötajad, muuseumipedagoogid, kogukonna eestvedajad või pärandturismi teenuste pakkujad.

„Õppetöö käigus süveneb osalejates arusaam, millised aspektid rahvakultuurist on meie jaoks juurkood, mida me ei pruugi igapäevaselt isegi teadvustada,” sõnas kursuse programmijuht Marit Külv. „Teisalt saab juurde teadmisi, milliseid pärandi kilde võiks veel oma toimetustesse lõimida ning kuidas rakendada pärandit loovalt kaasaegses uuenenud kultuurikeskkonnas. Usun, et kursus aitab tajuda paremini ka iseend kultuurikandja rollis.”

Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister lisas, et koolitusprogramm annab suurepärase võimaluse oma rahvakultuurialaseid teadmisi akadeemilises vormis täiendada. „Kaasaegsed teadmised valdkonnast tulevad kasuks nii haridustöötajatele, kes valmistavad ette uut põlvkoda pärandikandjaid kui kultuuritöötajatele, kes oma igapäevatöös kohalikku identiteeti kujundavad. Õppima on oodatud kõik, kelle töö on seotud meie unikaalse rahvakultuuriga, kes hoolitsevad selle eest, et pärand püsiks elavas kasutuses,” lausus Vister.

Programm algab 15. septembril 2023 ja kestab 2024. aasta juunini. Koolitus toimub üks kord kuus 2-päevaste moodulitena Viljandis TÜ VKA peamajas ja Vilma majas, Eesti Rahvakultuuri Keskuses ja veebikeskkondades. Programmi läbinule antakse Tartu Ülikooli mikrokraadiprogrammi tunnistus. Registreerumine on avatud 21. augustini 2023.

Rohkem infot leiab kultuuriakadeemia kodulehelt: https://viljandi.ut.ee/mikrokraadiprogramm-eesti-rahvakultuur

Lisainfo:
Katrin Tambet
taseme- ja täiendusõppe peaspetsialist
TÜ Viljandi kultuuriakadeemia
katrin.tambet@ut.ee