16. juuli 2024

Ermi Sõbrad külas Anu Raual

Eile oli eriline päev, sest meid võttis Heimtalis vastu tekstiilikunstnik, kirjanik, õppejõud, vanavarakoguja, muuseumiarendaja, rahvakunstipärandi hoidja-tutvustaja, talupidaja ja seltsi auliige aastast 2009 Anu Raud.

Käisime Heimtali mõisa ringtallides näitusel “Elumustrid”, kuhu on koondatud üle 60 vaiba, igaühes neist sümbolitesse kootud lugu. Ja need lood rääkis Anu meie jaoks lahti. Ja siis me käisime ERMi Heimtali muuseumis (endine vallakool) näitusel “Tagasivaade”, mis on pilguheit Anu Raua elule ja elufilosoofiale fotode, mälestuste, vanavara kogumisretkede, üliõpilastele seatud ülesannete ning tema raamatute kaudu. Käisime magasiaidast ümber ehitatud seltsimajas, vallamajas ja muidugi Kääriku talus (kunagine mõisa moonakamaja), mis on Raudade perekonna elupaigaks olnud juba aastast 1928. Kõikjal vaibad, värvid, elu, kunstniku soe sõna, nelja ruuduga aknast piiluv päike, nurruv kass ja pirukalõhn. Sõnadesse on seda kõike raske panna, aga nähtu – kuuldu jäi meie silmadesse ja hinge. Räägivad, et Anu Raud sai maikuus 80- aastaseks. No nad ei tea…

Meie poolt andis juhatuse liige Jaan Õunapuu heale sõbrale kingituseks hõbedase kaheksakanna kujulise õnnemündi, mis legendi järgi tugevdab omaniku eluringi ja suurendab loomingulist väge. Siin lendavad hingelinnud ja kõnnivad murueide tütred, ohvrikivi lohus õitseb aga müstiline sõnajalaõis. Etnograafilise kodarraha kujulise mündi “Eesti ajalugu” kujundas ERMi Sõprade Seltsi auliige ehtekunstnik Kärt Summatavet”.

Fotod tegi Sirje

Rohkem pilte vaata : https://www.facebook.com/ermi.sopradeselts