16. juuli 2024

Harrastuskirjutaja Liina Ernesaks külas Eesti Toas

Tarkusekuu tõi uued tuuled -Mikkeli Eesti Keskust külastas vaimukas ja terav Liina Ernesaks ulatades kingituseks oma üllitatud 2 raamatut – ühe romaani ning teise tõestisündinud lugude kogumiku.

Taas sai raamatukogu uut kirjandust, aga seekord oli esimene kord, kui Mikkeli eestlane tõi enda kirjutatud romaanid. Esimene „Mede Manni lood” nägi ilmavalgust juba mõned aastad tagasi ja raamat jutustab Liina enda tütre kasvamisest ja kujunemisest, tema lapsepõlvest, mis polnud alati just päikeseline. Kaunite roheliste kaante vahel üksiku karikakra sümboliga „Väljatõugatu” sai kaante vahele suve alguseks. Raamat kirjeldab mingis osas autori isiklikku elu, ülejäänu põhineb lihtsalt autori fantaasial.

Liina on Mikkeli Eesti Keskuse liige ja andnud võimaluse nautida oma seltskonda temale omaste eripäraste ja otsekoheste vaatenurkade poolest. Võibolla loomingulisele inimesele omaselt ta oskabki näha ja esile tuua seda, mida igaüks ei näe, aga raamatusse kokkupandult pakub enda peidetud poolte äratundmine mõnusat ahaa efekti.

Liina on pärit Pärnumaalt, Häädemeestelt ja õppinud Häädemeeste keskkoolis, hiljem Pärnumaa Kutsehariduskeskuses ja Tallinna Pedagoogilises Seminaris. Hetkel jätkab teoloogia õpinguid EELK Usuteaduse Instituudis hingehoiu erialal. Mikkelisse sattus ta perekondlikel põhjustel, kuna abikaasa oli juba aastaid Soomes olnud ning peresuhted hakkasid kannatama lahusoleku all.

Temale on väga oluline ka tema töö – Liina töötab juba enam kui 5 aastat hooldajana hooldekodus. Kirjutama ajendas soov midagi teha, jätta endast jälg. Kui mitte kirjanduslukku siis ehk mõne lugeja südamesse. Liina peab ka blogi, kus kajastab oma nägemust maailma paradoksaalsusest ja absurdsusest. Samuti hakkas ta hiljuti kirja panema lugusid kiusamisest, eriti koolikiusamisest, mille ohver ta ise on kahjuks olnud.

Liinale on oluline, et saada vahete vahel oma aega – olla täiesti üksi kas oma Eesti kodus või kusagil mujal, kus on rahu ja vaikus. Nagu kõigile emadele, on talle ka oluline, et tema tütrel oleks kõik elus hästi.

Eestlus ja eestlaseks olemine tähendab temale eelkõige eesti keele elushoidmist. Kurb on vaadata, kuidas kasvõi noorte kõnepruugis tungivad peale inglise-eesti segakeelsed sõnaebardid, mille tähendust mõistavad vist ainult noored ise.

Raamatud on välja andnud Pärnus tegutsev kirjastus Hea Tegu ja neid saab tellida kirjastuse kodulehelt ning suurematest Eesti raamatupoodidest. Liinaga võib julgelt ühendust võtta ka läbi sotsiaalmeedia, näiteks Facebookis.

Väga sujuvat ja lahedat, kohati ka karastavat lugemist teile!

https://www.apollo.ee/valjatougatu-394157.html

https://rahvaraamat.ee/p/valjatougatu/1843032/et?isbn=9789916668634 https://liinakeseblogi.blogspot.com/2020/03/kallile-kaasteelisele.html

Eva Bellen

 

1 thought on “Harrastuskirjutaja Liina Ernesaks külas Eesti Toas

Comments are closed.