16. juuli 2024

Juuli kuukiri nr 93

Seltside suvekool kutsub!

Hei, seltsitegelane, tule sekka! Saame tuttavaks teiste seltsilistega. Mõtleme koos oma kodupaiga identiteedi, eestluse ning koostöövõimaluste üle! Osaleme ka Seto Kuningriigi päeval. Tule ise ja võta mõni tuttav seltsi tegelane ka kaasa! Kohtume Obinitsas 1-4 augustil.

 

Jakob Hurda Rahvustoitude festival ja suurmehe 185. sünniaastapäev

13. juulil korraldavad Põlva linna keskväljakul Põlva Vallavalitsus ja J. Hurda nimeline Rahvaharidusselts suurmehe, Jakob Hurda nimelist rahvustoidu festivali. Suvise ürituse raames toimub konkurss, kuhu on oodatud nii koduköögis kui ka tööstuses valmistatud leib ja karask, sõir ning koduvein. Just eelnimetatud ande pidas Jakob Hurt parimateks maailmas. Konkursile esitatud tooteid hindab toiduekspertide juhtimisel žürii kahes kategoorias: koduselt valmistatud ja tööstustes toodetud. Seejärel on võimalik festivalikülalistel degusteerida ja anda esitatud toodetele oma hinnang.


AUDIO

Emadepäeva tähistamine Riia Eesti Majas, Tallinna VENÜ naiskoori ühiskontsert Jurmalas läti kooriga LIRA,  LES lahkunud vanima liikme Linda Dumpe ärasaatmisest, samuti lühiuudiseid, sh Suurpõgenemise teemalistest lähiaja sündmustest: seminarist Tallina ülikoolis 5.06 ja Haapsalus 12.07, jm teateid.

EESTI LIPP 140 

Eesti lipp 140

Vanatare oli pidupäevaks tõsiselt ettevalmistunud. Peoplatsile kogunes kella 12.00 hulgaliselt esinejaid-pealtvaatajaid nii lähedalt kui kaugemalt. Kõik said rinda sini-must-valged märgid ja kätte rahvuslipud.

 

 

Eesti lipu päev Portlandis

Samal ajal kui päike Eestit sini-must-valge lipu 140ndal aastapäeval tervitama tõusis, kogunesid Portlandi eestlased kohaliku Läti maja juurde, et lippude taustal üks pilt võtta ja paar asjakohast laulu laulda. 4. juuni päikesetõusuni jääb meil veel 10 tundi.

VIDEO

Seedrioru IX laulupäev

Seedriorul toimus 30. juunil IX laulupäev.

Sel aastal osalesid Laulupäevadel Eesti Rahvusringhäälingu segakoor, dirigent Hirvo Surva, Tartu Rahvaülikooli segakoor, dirigent Lauri Breede, Baltimore-Washington Eesti segakoor, dirigent Tjorven Hairfield, Estonia Koor, dirigent Ingrid Silm…..


Turu Eesti Keskus 30

Esmaspäeval, 3. juunil, korraldati Eesti ja Soome vahelisele mobiilsusele keskenduv seminar. Enne seminari osalesime töötubades ja vestlusringides, mille teemadeks olid bürokraatia ja ametnikega seotud väljakutsed, millega Soomes elavad või töötavad eestlased silmitsi seisavad ning tööelu ja karjäärivõimalused Soomes elades aga ka soomlaste kogemused Eestis elamisest.


Kooliaasta on lõppenud

Järjekordne õppeaasta on lõppenud ka eesti keelt õppivatel lastel Peterburis.
See õppeaasta möödus väga kiiresti ja lõbusalt. Tähistasime mitmeid pühi ja korraldasime mitmeid pidusid.

 


JAANIK

Jaanipäeva sündmused Siberi eestlaste juures

Jaanilõkked süüdati 23.06 Siberis nii Tomski Kasekülas kui ka Omski oblastis Bobrovka külas. Kasekülas algas hommik kell 10 traditsioonilise niitmisvõistlusega. Võistkonnad koosnesid kolmeliikmelistest peremeeskondadest. Võitjate jaoks olid välja pandud väga ilusad auhinnad.

15. Tartu linna jaaniõhtu

ERMi ja tema  Sõprade Seltsi korraldatud Tartu linna jaanituli  loitis Raadi mõisapargis 15. korda ja kui uskuda linnapea Urmas Klaasi lavalt öeldud sõnu, et sündinud on uus publikurekord, siis nii oligi.

 


Suve alguse tegemised Tšehhimaal

Seljataga ongi Tšehhi Eesti Klubi (TEK) juunikuu viimased ettevõtmised – Lastelaager ja jaanitule õhtu koos Võidupüha tähistamisega. Kogu õppeaasta jooksul õpetavad Praha TEK-i vabatahtlikud lastele regulaarselt eesti keelt ja õpet kinnitab näidendi äraõppimine, kus peale eestikeelsete tekstide lauldakse ja tantsitakse.

 

Eesti suursaadik käis külas

Eesti suursaadik Soomes Sven Sakkov külastas 6. juunil 2024 Mikkelit. Külastus oli osa pikemast tööreisist marsruudil Savonlinna-Joensuu-Kuopio-Varkaus-Mikkeli, mille eesmärgina tutvuti lähemalt Soome eri piirkondadega leidmaks uusi võimalusi koostööks nii riigi kui ettevõtete tasandil.

 

Põnev koostöö Turus

Palju tänu 3.6.24 toimunud töötubades ja juubeliseminaril osalejatele, ettekannetega esinejatele, korraldajatele! Vajalikud teemad, bürokraatia ja suhtlus ametnikega ning rändeteemad, said mitmeid erinevaid tõlgendusi ja kutsusid kaasa mõtlema! Õhtune koosviibimine toimus Turu Eesti keskus ja Eestlaste klubi Turu / Turku, kus peeti peokõned ja oli imeline kohvi-koogi-kamalaud!

 

Kas ma Eestit unes nägin?

Kui tänane noor Eestit unes näeks, siis mida ta näeks või näha tahaks? Milline see Eesti oleks? Mõni nägi seal mineviku kuma, mõni oleviku peegeldust. Kolmas kujutles hoopis tuleviku Eestit. Mõnele meenusid seigad äsja möödunud päevast, mis oli võrratu või milles mõni asi oleks võinud olla teisiti. Mõni nägi und täis lootust ja ilu, mõni aga oma või sõbra isiklikke muresid. Mõni nägi oma esivanemaid, mõni oma järeltulijaid. Mõni ennast kusagil Eestimaal, teine pisut Eestimaad kusagil enda sees.

 

Torgul uus münt

ja postmark

Jämaja kogudus tähistas 01. juunil oma praeguse kirikuhoone renoveerimise 160. aastapäeva (1864). Torgu kuningriik emiteeris sel puhul uued mündid, millel on kujutatud Jämaja kirik. Hõbetatud, kullatud ja pronksivarjunditega (pildil) müntidele on lisaks märgitud ka 1449 aasta (575 aastat tagasi), mil ajalooallikad esmakordselt nimetavad Jämaja koguduses tegutsevat õpetajat. Aga kõige vanem Jämaja kiriku äramärkimine viib koguni aastaisse 1335-1340.

 

Laste suvised mängud on väga lõbusad

10. juunil osales Karjala Eesti Selts “Karjala rahvaste ühenduse” poolt korraldatud sündmusel. 200 last vabariigi erinevatest rajoonidest tulid Prjaža asulasse, et tutvuda rahvuslike lastemängudega. Lastest koosnevad võistkonnad liikusid ühelt mänguväljakult teisele, seejärel segunesid ja läksid tagasi oma lemmikmängu juurde. Vabatahtlikud töötasid lastega ka eesti laste rahvusmängude mänguväljakul.

Kirjanike Liidu esindajagi oli kohal

15. juunil kogunesime taas Muuga mõisaparki , kus nüüd on Eduard Vilde ausammas paigutatud tiigi äärde. Kirjaniku pilk vaatab tiigile, kus ta mõisa noorhärraga parvesõitu tegi ja mudasõda pidas.

Sadko

14.-16. juunil 2024 oli “Neevo” ringreisil Veliki Novgorodis, kus toimus XXII rahvusvaheline rahvakunsti- ja käsitööfestival “SADKO”. Festivali korraldasid Novgorodi piirkondlik teatri- ja kontserdiasutus ja Novgorodi piirkondlik rahvakunsti maja.

 


Partnerite kuukirju

Üleilmse eestluse kuukiri, juuni 2024 

Eesti Folkloorinõukogu kuukiri, suvi 2024


Löö kaasa, liitu meiega!

Rõõmsad ja vajalikud üritused, koostegemised, eesti keel, koduloo uurimine, rahvatantsu ja kohaliku toidukultuuri hoidmine Eestis ja välis-Eesti seltsides saavad Sinu tuge, kui
liitud Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmeskonnaga!

Aitame muuta sul oma seltsi sündmust nähtavamaks ja leida uusi sõpru nii Eestist kui üleilma. Tahad toetada Eesti kultuuri, tahad tegutseda ühiselt, siis liitu meiega, seltsis on segasem!
EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja https://www.facebook.com/eestikultuur