1. sept. 2024

Mikkelist Setomaale Obinitsa

Mikkelist Setomaale Obinitsa

Mikkeli Eesti Keskus osales 1-4. augustil 2024 liikmesseltsina EKSÜ suvepäevadel Obinitsas.

Mikkeli Eesti Keskuse prioriteediks on anda võimalus huvitavatel üritustel osaleda kõigil liikmetel ja seekord oli esindajana kunstnik Geiu Hummal, kelle juured ulatuvad Setomaale.

Legendaarset elamust pakkus samal ajal toimuv Setomaa kõige tähtsam sündmus Seto Kuningriigipäev, mis toimub juba alates 1994. aastast. Setomaa ringreisil sai käidud Värskas, kaemas Jumala mäel Peko kuju ja Saatse muuseumis. Tore oli tutvuda seto lugudega, laulda ühislaule ja rõõmustada kaunite rahvariiete ja rahvakommete üle! Suvekool “Eestlus kultuuris- üle ilma” oli just nime vääriline tuues üleilma eestlased kokku Seto-Eesti kultuuris ja setoeestluses, mille esiisade värvikate geenide üle võib vaid uhkust tunda-ka MEKi tegevjuhi Eva Belleni emapoolne vanaisa on pärit Setomaalt ning ehitanud noore mehena sinna maja, elu tõi aga pere hiljem Tartu kanti ja Eva hoopis Mikkelisse.

Mikkeli Eesti Keskuse kaudu tutvusid seto juurtega Eva ja Geiu, jätkates ühingus Eesti kultuuri hoidmist ja väärtustamist!

Tänud võimaluse eest tulla juurte juurde!

Lõpetuseks Geiu värsked muljed Obinitsa suvekoolist: Mina olen Võro-Seto „poolikas“ ja tundsin end seal kui kala vees. Kogu meie suur ja kirev üleilmaküla seltskond sai kõvasti targemaks ning nägi ja koges asju, mida mitte kuskil mujal maailmas näha ega kogeda saa. Lühidalt seda kõike kokku võtta on väga raske, ainuüksi suvekooli seminarid olid nii sisukad ja meeleolukad, kuid Seto Kuningriigi päevast ja rõivile programmist rääkima hakates kisuvad silmad lausa niiskeks.

Fotosid ja videoid on nii palju, et neist parimaid valida on võimatu. Mina olen meeletult õnnelik, et sain MEK’i esindada EKSÜ Setomaa suvekoolis „Eestlus kultuuris – üle ilma“. Leidsin sealt nii palju mõttekaaslasi ja ei jõua ära oodata meie järgmisi kohtumisi!

Ühtlasi kavatsen kogu saadud infot ja materjale kasutada ka oma õppetöös, mistõttu mind nähti ilmselt igal pool igat asja pildistamas.

Mikkeli Eesti Keskus ry Geiu Hummal Eva Bellen