16. juuli 2024

SA OLÕT ILLOS, VÕROMAA…

Nii laulsid 5 toredat prouat oma uhketes rahvariietes Tallinna Sikupilli Lasteaia lastele ja tööperele.

Meie külalisteks olid: Külli Müürsepp, Jana Orion, Thea Greenbaum, Silvi Toomla ja Katrin Keerma., kes tulid meile Tallinna Võru Seltsist.

Tänu vahvale „jalutuskäigule“ Võrumaa ajaloos, saime teada palju huvitavat nii Suurest Munamäest, Rõuge Suurjärvest, Tamme-Lauri tammest ja suurpidudest Võru linnas. Seda kõike jutustas ja näitas lisaks ka pilte Jana Orion. Meie aknapealne täitus võrukeelsete raamatutega. Need olid põnevad ja ilusad. Kingituseks saime tööraamatu „Piltsõnasto latsilõ“, mida usinasti direktor Marika ja õppejuht Sirli sirvima hakkasid ning mõned sõnad-laused selgeks said.

Palju saime teada ka rahvariietest. Esindatud olid Rõuge, Urvaste, Siksälä ja Vastseliina rahvarõivad.

Lisaks saime teada, et Tallinna Võru Selts on väga aktiivne. Tegutsevad võrukeelne teatritrupp, lauluansambel, näputööring. Kes tahab õppida võru keelt, saab seda teha keelekohvikus Kadrioru raamatukogus iga kuu kolmandal neljapäeval.

Thea, Külli ja Silvi kuuluvad folklooriansamblisse „ Liiso“, kelle juhendajaks on pärnakas Katrin. Tema klaverimängu, õpetussõnade ja laulu saatel pandi lapsed ja õpetajad tantsima ning mängima Sangaste „Kullimängu“.

Olime väga üllatunud, et lapsed suutsid tervelt tunni kuulata ja nautida prouade pajatusi.

Aga teame ju, et vanaemasid kuulatakse ja austatakse rohkem kui kedagi teist!

Polegi vaja kaugele minna! Iga keel on ilus, eriti oma Eestimaa kaugest nurgast pärit võru keel !

Aitäh!

Jurini Marika jutt, tõlksõ Müürsepä Külli

NB! Kui aru ei saa, siis aitab tõlkida tuttav võrukas.