16. juuli 2024

14.-16. juunil 2024 oli “Neevo” ringreisil Veliki Novgorodis, kus toimus XXII rahvusvaheline rahvakunsti- ja käsitööfestival “SADKO”. Festivali korraldasid Novgorodi piirkondlik teatri- ja kontserdiasutus ja Novgorodi piirkondlik rahvakunsti maja.

Festivali programm oli äärmiselt rikkalik. Kavas oli rahvakunsti loominguline laboratoorium, kontsertprogrammi ning rühmade rongkäiku läbi Veliki Novgorodi ajaloolise keskuse.

14. juunil oli kavas Novgorodi piirkondliku loomemaja tutvustus ja osalevate rühmade kontsert.
Loomingu maja ühendab endas näitusesaalid, töötoad ja muuseumiekspositsiooni. Seal töötavad oma ala fanaatikud, pärandi hoidjad ja meistrid, kelle jutte võib lõputult kuulata.

Iga rühm esitas enda rühma tutvustava numbri ja programmi publiku jaoks, kus kõigil oli võimalus  koos tantsida või laulda.

15. juuni hommikul esines “Neevo” festivalil “Traditsioonide ringtants” Navoloki külas. See küla asub Ilmeni järve kaldal 40 kilomeetri kaugusel Novgorodist. Siinne rahvakunsti ja käsitöö püha kasvas välja kalamessidest, sest kõige traditsioonilisem eluala on siin kalapüük. Oli laat, kontsert, meistriklassid, meelelahutus lastele ja isegi vanaautode näitus.

Pärast lõunat oldi taas tagasi Novgorodis, kus koos teiste “Sadko” osalejatega kulgeti rongkäigus Jaroslavi hoovist Sofia väljakule, kus toimus rahvusvaheline kontsert. Eestlaste “Neevo” ja sakslaste (“Lorelei”) Peterburist, “Sarmat” Põhja-Osseetiast,folkansambel “Slavic Song” Gomelist, ansambel Zaraiskist Moskva lähedalt, Novgorodi kollektiivid – kõik nii erinevad, kuid samas sarnased. Sarnased oma suhtumise poolest traditsioonidesse, avatuse ja loomingurõõmu poolest.

16. juunil põikasid “Sadko” osalejad Vitoslavlitsasse folkloori- ja käsitööfestivalile. Atmosfäär meenutab stseene vanadest headest muinasjutufilmidest: puuhooned, kased, värvilised käsitöökaubad müügikioskites, imelised vaated järvele ja Jurjevi kloostrile. Ja igal sammul laulavad, tantsivad ja lõbustavad külalisi värvilistes kostüümides kunstnikud. “Neevo” andis kontserdi, mille programm rääkis merest eestlaste elus.

Neevolased läksid koju õnnelike ja heade muljetega. Täname Novgorodi külalislahkuse ja festivali suurepärase korralduse eest.