5. sept. 2024

Septembri kuukiri nr 95

 

Kutsume Tallinnas ja Harjumaal tegutsevaid kultuuriseltse osalema „Avatud kultuuriseltside päeval” 22. septembril, avades seltsi uksed kõigile huvilistele ja tutvustades oma tegemisi võimalikele uutele seltsiliikmetele. Oktoobris toimub avatud päev kõikidele seltsidele üle- Eesti. Päev annab huvilistele hea võimaluse tutvuda kohalike kultuuriseltside tegevuse ja eripäradega, saada osa nii eesti rahvakultuuri erinevatest tahkudest kui Eestis elavate rahvusvähemuste kultuuri- ja hariduselust. Loodetavasti leiavad paljud kaaskodanikud sel moel oma kodukandis mõne toreda kultuuriseltsi, mille tegevuses osalemine aitab elu sisukamaks muuta.

 

Kutse teabeseminarile: Minna ei taha, kuid jääda ei saa

Meil on külas ajaloolased, uurijad, kirjandusteadlased, kirjanikud, pagulased, psühholoogid, riigiteadlased, poliitikud ja naiskodukaitsjad. Esinejaid on üle ilma – nii Eestist, Ameerikast, Ukrainast kui Austraaliast. Osalemiseks on vajalik eelregistreerimine.

 

 


Mina, eestlane Lakewoodis

Paguluseestluse lugu kõnelevad Eesti Vabariigist 1944 sovetiterrori saabumise eest põgenema sunnitud eestlased Viiu Vanderer, Taso Piller ja Aino Loigu. Lakewoodi noored eestlased käisid ka 1960. aasta 12.oktoobril Hruštšovi ÜRO saabumisel Eesti riigi kaotuse vastu ÜRO hoone ees protesteerimas loosungiga ‘Nikita, we Will bury you’, noorte Lakewoodi eestlaste protesti organiseeris Priit Parming.

 


Harkivis asutati eesti selts. Pöördumine

Harkivi Eesti Selts on alates augustist 2023 iseseisev juriidiline organisatsioon. Seltsil on oma blankett, sümbol, pitsat. 2023. aastal loodud Harkovi Eesti organisatsioon on 2002. aastast Harkovi oblastis eksisteerinud eesti organisatsiooni õigusjärglane. Organisatsiooni põhieesmärk on kaitsta etniliste eestlaste õigusi valitsusorganites ja avalik-õiguslikes organisatsioonides. Rahvuslike, sotsiaalsete, juriidiliste ja õiguslike, kultuuriliste huvide ning organisatsiooni liikmete õiguste kaitsmine Harkovis, Poltavas, Dnepropetrovskis, Sumõs, Donetskis, Luganski, Zaporožje, Odessa, Nikolajevi, Hersoni piirkondades.

 


AUGUSTIKUISEID SELTSIDE TEGEMISI

   Peipsi Toidu Tänav

Peipsi Toidu Tänav 175 km (2024)
Suured tänud kõikidele külalistele!
Kohtume juba 15.02 talvisel Pöörane TäiskuuÖÖsööming Peipsi Toidu Tänaval!
Ja suvisel Peipsi Toidu Tänaval 16.-17. august!

Muinasjutu sisse minek

ERMi Sõprade Seltsi reis Iirimaale oli tõeline muinasjutu sisse minek. Võimsad kaljud, Atlandi ookean, jõed ja joad, kaunid kiviaiad, säravrohelised karjamaad ja neil häirimatult toimetavad lamba- ja lehmakarjad, lilledesse uppuvad koduaiad, oskuslikult pügatud hekid … ning mõne aja pärast hakkadki ootama kohtumist smaragdsaare haldjate ja päkapikkudega.

Tammsaare majamuuseum Šotsis sai 36.

8. augustil 2024 toimus A.H.Tammsaare majamuuseumis üritus A.H.Tammsaare majamuuseumi osakonna asutamise 36. aastapäeva tähistamiseks. Külalistele tehti tutvustav ringkäik ja üksikasjalik lugu Majamuuseumi avamisest 1988. aastal. Näidati fotosid muuseumi avamisest ja räägiti muuseumi rajajast, Eesti ühiskonnategelasest Antse Pajust. Põgusalt arutlesime A.H.Tammsaare teoste ja tsitaatide üle Lauldi eesti traditsioonilist toosti, et muuseum õitseks ja rõõmustaks külalisi veel palju-palju aastaid!

 

 

Paistu 790

Lõikuskuu edimene lauba ja pühabe tähistedi Paistu, Mulgimaa kige põhjapuulsema kihrlkonna 790. sündimise püeva, sii olli aig, mil aaluun esimest kõrda sai Paistu nime märgitu.

Tetti ka sporti ja 26. Holstre-Paistu maanteejoosul olli ligi 200  osalist. Nigu raegu moess, tei oma kotuse usse valla 11 kotusekohvikut, kus sai süvva mulgipäratsid süüke.

Avasta Mulgimaad

MTÜ Allika Küla eestvedamisel peeti 22. – 23. augustil Tõrva vallas mulgi kultuuri, tavasid ja kombeid tutvustav seminar. Kahepäevane kava oli tihe. Tegevused algasid Mulgi Elamuskeskuses, kus õpetajad osalesid külastusprogrammis „Seisab saks õues, sinine kübar peas“. Pika bussisõidu teinud rahvas sai esiteks proovida maitsvat Süämega tettu mulgi korpi, siis võttis ohjad enda kätte mulgi kultuurile pühendunud särtsakas tegevjuht Ly Laanemets.

 

Aastapäev Šveitsis

Eesti taasiseseisvumise aastapäeva tähistas selts sel aastal Zürichis restoranis Salut Salon. Meeleolu oli pidulik täis naeru ja päikest.

Ühiselt meenutati 90ndate algusaegu ning Pr. Mauring ja Mr. Reiss pidasid maha pidupäevale väärilised kõned.

Eesti 33 Mikkelis

20.8 2024 tähistati Mikkeli Eesti Keskuses 33. Eesti taasiseseisvumispäeva. Kui Eva ja Günter keskusesse jõudsid, oli tegevus juba alanud – organisatsiooni uus sekretär Geiu Hummal oli ametis kontoriruumis arvutite taga ja mehed vestlesid vaikselt puhketoas. Raamatukogust rändasid kaasa lugemiseks mõned raamatud, nende hulgas liikme Liina Ernesaksa “Väljatõugatu”, mis juba sai innustunud lugejalt tänulikku tagasisidet ja soovi lugeda tema uut raamatut “Tulemees”. Armsad eestlased hoiame, austame ja väärtustame iseennast ja teineteist!

 

Soome-ugri rahvaste festival Aluštas

17. augustil peeti Krimmis Aluštas soome-ugri rahvaste festivali. Selle puhuks valmistasid Krimmi eestlased käsitöönäituse. Mery Nikolskaja näitas oma tikandeid.

Kangastelgedel tutvustas enda kootud vaipu Jelena Bahtšisaraist.

Keele- ja kultuurifestivalilt Trondheimis

See oli jälle nii äge. Ilm oli ilus ja tantsulust oli ka suur. See festival on iga aasta augustikuus ja seal saab nautida terve päeva erinevate rahvaste muusikat, laulu ja tantsu. Korraldajatele suur kummardus, kes annavad endast igal aastal maksimumi.

 

 

2024-2025 tantsu hooaja avamine

23. augustil korraldas Peterburi eesti rahvatantsurühm “Neevo” meistriklassi akordioni saatel ja 24. augustil osales “Neevo” Leningradi oblasti 10. etnokultuurifestivalil “Kultuuride kooskõla”, mida tähistati Gatšinas.

 

 


PARTNERITE KUUKIRJU

Rootsi Eestlaste Liit aug 2024

Rootsi Eestlaste Liit  aug II 2024

Folkloorinõukogu kuukiri sept 2024


Löö kaasa, liitu meiega!

Rõõmsad ja vajalikud üritused, koostegemised, eesti keel, koduloo uurimine, rahvatantsu ja kohaliku toidukultuuri hoidmine Eestis ja välis-Eesti seltsides saavad Sinu tuge, kui
liitud Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmeskonnaga!

Aitame muuta sul oma seltsi sündmust nähtavamaks ja leida uusi sõpru nii Eestist kui üleilma. Tahad toetada Eesti kultuuri, tahad tegutseda ühiselt, siis liitu meiega, seltsis on segasem!
EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja https://www.facebook.com/eestikultuur