16. apr. 2024

Minejad naasid Leedust eluga

Leedus Rokiškises toimus 12.-14. oktoobril rahvusvaheline harrastusteatrite festival INTERRAMPA 2018, mis keskendus seekord kammerteatrile. Osalema oli kutsutud ka Vilde teater, kes otsustas festivalile saata Janno Puusepa “Minejad”.

Kuna mõned kodanikud meist töötavad, alustasime teekonda laupäeva hommikul. Oli plaan jõuda Ukraina Rovno teatri etendusele “Naeru akadeemia”, mis algas kell kaks. Kohale jõudsime napilt enne algust. Ukraina etendus oli haarav, kuigi kohati arusaamatu. Keelebarjääri taha võis ju ühteist takerduda ja eks “Minejadki” põhineb peamiselt tekstil.

Kuigi saal oli meie mängu ajal hiirvaikne, mis naljatüki puhul pole tavaline, kõmatas etenduse lõppedes kõva aplaus. Saali kogunenud sadakond inimest ei tahtnud meid lavalt ära lasta. Väike hingetõmbepaus ja seejärel pidulik õhtusöök leedu rahvustoitudega. Kuluaarides kiideti meie karaktereid, meie eriilmelist ja eristuvat lavalist käitumist, ekspressiivset mängu. Kahjuks kurdeti teksti ja dialoogi mõistematust. Jääb ju midagi ikka keelebarjääri taha. Kuna pikk päev oli selja taga, lahkusime ööbimiskohta varakult.

Järgmisel päeval ootasid meid tutvumine Rokoškise vaatamisväärsustega ja lavastajate ümarlaud, kus osalesime Jannoga kahekesi (mina tühise tõlgina). Ümarlaual oli juttu festivalide korraldamisest ja edasistest koostöövõimalustest. Huvi tunti meie kõigi dramaturgilise algupärandi vastu. Samal ajal käisid trupi ülejäänud liikmed uudistamas Tiesenhauseni mõisat. Väärikas mõisaansamblis asub ajaloomuuseum.

Elasime üle Läti lihasööjad lehmad ja naaberriigi jubedad teed ning olimegi õhtuks Tartus. Väsinud, kuid õnnelikud.

Uute, erutavate kohtumisteni.
Rein Annuk

Vilde Teater