19. märts 2024

05. detsembril esitleti TLÜ Ak Raamatukogus kalendrit „75 aastat suurest põgenemisest“

Septembrikuu Suurpõgenemise 75. aastapäeva tähistamise järelsündmusel esitleti TLÜ Akadeemilises raamatukogus teemakohast seinakalendrit. Kalendri koostaja Harry Liivrand meenutas, et 19. septembril avati TLÜ Akadeemilise Raamatukogu fuajees kaks näitust fotograaf Hinzeri piltidega näitus „75 aastat suurest põgenemisest“ ja suurpõgenemisega seotud raamatute väljapanek.

05. detsembril 2019. a. esitleti TLÜ Akadeemilise Raamatukogu Baltika saalis 2020. aasta suurt eesti- ja saksakeelset seinakalendrit „Eestlaste elu Saksamaa põgenikelaagrites Karl Hintzeri fotodel“.

Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu direktor Andres Kollist juhatas sisse ürituse meeleolukalt kalendri loomisloo. Harry Liivland rääkis 21 foto valikust öeldes: „Kaanefotoga ei olnud aga kahtlust: imik punase risti kastis sümboliseerib pääsemise tunnet ja oli optimistliku kujundina kaanepildile kõige sobilikum“. Liivrand tõstis ka esile detsembripilti, kus inimesed on teatrikostüümides. See ilmestab hästi, et isegi lootusetus olukorras sooviti välja näha hästi. Kalendri kujundaja Rene Haljasmäe juhtis tähelepanu sellele, et inimesed on piltidel naeratavad, kuigi olukord oli raske.

Fotograaf Karl Nikolai Hinzer (1895-1967) oli oma ala fanaatik. Ta pildistas põgenikelaagrites tuhandeid pilte. Kahjuks fotod pole dateeritud ning asukohti võib ainult aimata.

Pagulaslaagrite kalendri ilmumine oli järjeks 2019. a. septembrikuus Tallinnas toimunud suurpõgenenemise 75. aastapäeva üritustesarjale „Minna ei taha, kuid jääda ei saa“. Projekti juhtis Üleilmse Eesti Kesknõukogu aseesimees Iivi Zajedova, koostöös EKSÜ juhatuse liikme Evelin Sennetiga. Tallinna üritussarjaga ühinesid mitmed linnad üle Eesti. Okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu korraldati koostöös ÜEKN ja EKSÜga teatri-, vestlusõhtu, ÜEKN raamatu tutvustamise ning koosviibimise õhtu, mille videojäädvustus on järelvaadatav.

Rohkem infot lehel: www.facebook.com/suurpogenemine1944

Kalendri koostaja Harry Liivrand, toimetaja Heli Vahing, kujundaja Rene Haljasmäe, tõlkija saksa keelde Silvi Wiezer.

 

Külastas esitlust, pani kirja ning fotod tegi
Evelin Sennett

EKSÜ juhatuse liige