28. märts 2024

J. Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Seltsist läbi aegade

Oleme sellel kevadel võtnud luubi alla meie liikmete ajaloo tutvustamise. Täna avaldame J. Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Seltsi lühikese fotogalerii seltsist tegevusest ja olulisematest märgilistest sündmustest. Nimetatud selts on ka üks EKSÜ 1997.a. asutanud seltsidest ja on sellega üks meie auväärsetest liikmetest läbi aegade.

Põlva Rahvahariduse Seltsi põhikirja, mille koostas tookordne Metste kooliõpetaja Jaan Vahtra, kes kasutas ka pedagoogide Toomas Toigeri ja Juhan Kala ning apteeker Rudolf Bergmanni heatahtlikku abi, kinnitas Liivimaa kuberner 5. juulil (vkj) 1907. aastal

Jakob Hurda nim Põlva Rahvahariduse Seltsi tegevuse taastamise koosolek peeti 27. novembril 1995 Põlva Kultuurikeskuses. Seltsile otsustati võtta Põlva lähedalt Himmastest pärit rahvusliku suurmehe Jakob Hurda (1839–1907) nimi ja ühtlasi kohustus arendada jakobhurdalikku tegevust (rahvakultuuri ja kultuuriloo pärandi kogumine, säilitamine ja teadvustamine).

Kaanefotol: Põlva Seltsimaja ehitasid kohalikud talumehed oma metsast oma hobustega veetud palkidest. 1910.aastal kulges koostegemine seltsi juhatuse liikme Jaan Plado näpunäidete järgi ja poole aastaga sai valmis vägevaim maja VÕROMAA veere pääl.

Sirje Vill
Põlva

1 thought on “J. Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Seltsist läbi aegade

Comments are closed.