19. märts 2024

Minski XIII vabariiklik rahvuskultuuride festival

Minski raekoja taga asuv väljak oli 11. septembri varahommikust täis rütmilisi meloodiaid, 25 rahvuse esindajate hääli ja naeratusi. Valgevene Vabariigi 13. rahvuskultuuride festivali avamise ajal toimus suur kontsert, kus osalesid eri rahvustest loomingulised rühmad ja üksikesinejad:  valgevenelased, aserbaidžaanlased, armeenlased, afgaanid, baškiirid, grusiinid, dagestanlased, juudid, iirlased, itaallased, indiaanlased, korealased, hiinlased, leedulased, moldovlased, sakslased, poolakad, palestiinlased, venelased, tatarlased, türkmeenid, ukrainlased, mustlased, tšuvaššid. Pidustustest võttis osa ka Valgevene Eesti selts Pääsuke.

Tuldi kokku, et tutvustada üksteisele ja pealtvaatajatele oma rahvuskultuuri, näidata rahvariideid, ehteid, köögiriistu, muusikariistu, kohalikke roogi ja jooke. Rääkida sellest, kuidas ühe rahva kultuur erineb teisest ning edastada, et välimuse, keele, religiooni ja mentaliteedi erinevus ei ole konfliktide põhjus, vaid tutvumise ja lähenemise motiiv.

Festival võimaldab igal aastal inimestel vaadata teiste rahvaste kultuuri ainulaadsust, avastada andekaid inimesi erinevatest rahvustest, kes Valgevenes elavad ja töötavad.

„Pealinna kohal valitseb kultuuriline õhkkond, see on täis pidulikke tantse, laule ja traditsioone. Tahaksin, et kõik seda naudiksid, samuti soovin igale rahvusele rahulikku taevast, magusat leiba, allikavett  ja mitte probleeme,” ütles Valgevene  kultuuriminister Anatoli Markevitš traditsioonilise ürituse avatseremoonial.

Järgmise festivalipõhisündmused toimuvad 4. ja 5. juunil 2022 Grodno linnas.

Kaanefoto: Eesti Seltsi esimees Oliver Manglus abikaasaga