16. juuli 2024

Rannarootslastest. Pakri hääbunud kogukonnast

EKSÜ esindajal oli au viibida 12. augustil oma koostööpartneri, Eestirootslaste Kultuuriomavalitsuse kutsel, Pakritel.

Päev oli pühendatud nende saarte ja seal kunagi elanud arvuka eestirootslaste kogukonna mälestamiseks ning nende pärandi populariseerimiseks.

Ürituse initsiaatoriks olid Langa küla kogukonna eestvedajad mandrilt. Kõige väärikam sündmusel osaleja oli üle 90- aastane Arnold Lindgren, kes oli saatuse keerkäikude tõttu sunnitud oma kodusaarelt lahkuma 79 aastat tagasi. Arnoldi näol on tegemist pühendunud koduloouurijaga, kes on andnud välja ka Pakrite ja rannarootslaste lugu puudutava kirjaliku uurimustöö. Vanahärral on säilinud väga hea eesti keel vaatamata aastakümnete pikkusele elamisele Rootsis!

Tutvust õnnestus teha ka täiesti omanäoliste rannarootslaste rahvariiete, pärimusmuusika ning tantsudega. Muusikutena olid sündmusel kohal Jaan Sarv ning Monika Väli.

Programmi oluline osa oli mälestustahvli avamine kunagises Suur- Pakri koolimaja asukohas. Meenutuskõne pidasid Arnold Lindgren ning Jana Stahl.

Külastasime omamoodi kummituskülaks kujunenud Suur-Pakri tühjaks jäänud eestirootslaste küla varemeid ja vastrenoveeritud kabelit. Neid kohti peab nägema oma silmaga!

Täna elutseb Pakritel u 500-pealine mägiveiste kari, mis hoiab saared täielikult võssa kasvamisest. Suure-Pakri põhja osas ei taha ajas paraneda pommituslehtrid ja maastiku osaks on raudesemete jäänused.


Eesti rannarootslaste lugu on eestlastega kõrvu elanud sajanditevanuse kogukonna lugu ja Pakri kogukonna kadu kindlasti kahetsusväärne sündmus.

Õnneks on neid rannarootslaste järeltulijaid, kes hoolivad oma oma pärandist, hoiavad alles oma identiteeti. Nad koguvad kokku oma mälestused ning soovivad et nende lugu Eestis teataks ning märgataks. Meie ranna-aladel on jäänud see pikk ajalooperiood väga mitmes piirkonnas muude hilisemate “kultuurinähtuste” varju ja väga paljud täna rannarootsi aladel elavad inimesed ei teagi nende paikade lugu, kus nad täna omale kodud või suvilad on rajanud.

EKSÜ soovib omaltpoolt rannarootslaste oma kultuuripärandi hoidmiseks indu ja eriti julgustust kogukonna taasülesehitamiseks Pakritel!

 

Liina Miks
EKSÜ tegevjuht

https://www.facebook.com/eestirootslased/posts/pfbid02scsv4SZiPryJLkucHHYZocyR9448zgZtTwUDD5QtUkwiGNbuG1ofsb94xsNv6E1Jl