19. märts 2024

Turu-Estonia-Jõgeva

Turu saarestikus Nauvo saarel asub teadaolevalt Soome ainus ”Estonia” laevahuku mälestuseks püstitatud mälestusmärk. Mälestusmärk püstitati 2004. aastal ja sinna jõudmiseks on paigaldatud viidad.

Mälestuskivi püstitasid kunstnikud Rauni Elfving-Ugur, Sikke Kiviranta ja Kirsti Uuttu. Looduse keskel, mere ääres asuv mälestusmärk koosneb looduslikust kivist ja hauakivist, viimasele on kirjutatud tekst ”m/s Estonia 28.9.1994”. Loodusliku kivi külge on kinnitatud pootshaak, mis sümboliseerib käe andmist abivajajatele. Mälestuskivi asukohaks on valitud Pärnäinen, mille kaudu toimetati ”Estonialt” päästetud helikopteritega edasi Turu haiglasse. Kunstnikud on ise öelnud, et see on koht vaikuseks. See on koht hukkunute mälestamiseks ja meenutamiseks.

Kuid see koht ei ole tuttav just väga paljudele. Lisaks olid kohale juhatavad teeviidad aastatega ära kulunud ja pehkinud. Kuna mälestuskivi asub eramaal, siis oli juurdepääs sinna veelgi raskem.

See olukord viis mõttele need uuesti korda teha ning taastada. Initsiatiivi võttis enda kätte Üllar Sunni, kohe olid olemas ka teised Turu Eesti-keskuse abikäed. Nii väärikas koht peab olema kõigile leitav. Oli kohaliku eesti kogukonna südameasi see korda teha. Turu linna kohalikud eestlased on ikka käinud Estonia huku aastapäeval mälestuskivi juures küünlaid süütamas.

25.09. lähme koos Estonia mälestuskivi juurde, nii kohaliku soomlased kui ka eestlased.

Pildigalerii

——————————————————————————————————————–

Turu Eesti keskuse grupp külastas Jõgevat ja Remnikut, reisi eesmärk oli uurida kuidas Eestis MTÜd ja ka kodaniku-aktivistid toimetavad. Turu grupp koosnes 25st aktiivsest Kaarina ning Turu vabatahtliku töö tegijast ja arendajast. Kaasa oli võtta enda poolt mitukümmend aastat kogemusi selles valdkonnas. Paljutele on Eesti-Soome koostöö tuttav juba pikaajaliselt, alates 90ndatest.

Kohtusime Jõgeval ja Kuremaal nii linna esindajate kui ka seltside esindajatega. Eriti huvitav oli kuulda Kuremaa külaseltsi lugu. Oli näha et oskused ja ind viivad kaugele!

Remniku keskuses tutvusime Eesti lastekaitseliitu mahuka ja muljetavaldava tööga ning pidasimeseminari, mille jooksul kujunes palju häid ideid meie ühingute töö jaoks.

Reis oli Town Twinning projekt söpruslinnade Kaarina ja Jõgeva vahel. Osaliselt toetas projekti EL ja selle Europe for Citizenst -programm.

Pildigalerii:

Turu Eesti Keskuse vabatahtlikud