21. okt. 2024

Lõppesid esimesed üle-Eestiline Avatud kultuuriseltside päevad

Lõppesid esimesed üle-Eestiline Avatud kultuuriseltside päevad

19 ja 20 oktoobril toimusid esimesed üle- Eestiline avatud seltside päevad, mille eesmärk oli kutsudes üles seltse avama just sel päeval oma uksed kõigile huvilistele ja tutvustama oma tegemisi võimalikele uutele seltsiliikmetele. Üritus pakkus seltsidele võimalust  võita juurde uusi sõpru ja liikmeid.

Sündmuse kese asus Tartus, kus Kammivabrikusse oli kogunenud kümmekond seltsi. Kaugeim tulija oli Krasnojarskist. Seltsidel olid väljas oma kästiöönäitused ja raamatututvustused. Eesti Kirjanduse Selts tutvustas järgmise aasta Eesti Raamatu Aastat. Aset leidis mitu muusikalist etteastet. Anna Haava selts luges A. Haava viisistatud luulet. Seelikuid keerutasid Salome tantsijad.

Ettekande tegid Eesti Rahvakultuuri Keskuse juhataja Kalle Vister ning Eesti Linnade ja Valdade Liidust Evelyn Härm.

Paneeldikussioonis “Pillid kotti” arutleti rahvakultuuri rahastamise erinevate võimaluste üle ja lähituleviku perspektiive. Oma tervituse sündmusele oli saatnud ka regionaalminister Piret Hartmann. Sündmus on võetud videosse, mille avaldame varsti.

Kokku osales aktsioonis 40 erinevat seltsi, sh 21 käsitöö seltsi. Osalejaid leidus kõikides Eestimaa nurkades.

Suur tänu osalejatele!

Liina Salujõe
EKSÜ tegevjuht


Sündmust aitavsid luua Eesti Kultuuriseltside Ühendus, Integratsiooni Sihtasutus, Eesti Rahvamajade Ühing, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, Eesti Rahvakultuuri Keskus ja Eesti Kultuurkapital. Kultuuririkkuse aasta (kultuuririkkus.ee) on teema-aasta, mis toimub tänavu Kultuuriministeeriumi ja Integratsiooni Sihtasutuse eestvedamisel, et tähistada eesti ning teiste Eestis elavate rahvaste kultuuride mitmekesisust.

Ettekannete materialid:
Sulev Valner ettekanne Pillid julgelt hüüdma

Kalle Vister ERK täna ja homme

Evelyn Härm “Säilenõtke rahvakultuur ja rahvamaja kohalikus omavalitsuses