19. märts 2024

Juuli kuukiri nr 39

Ilmunud on juuli kuukiri. Tervikuna allalaetav siit: Juuli kuukiri nr 39

EKSÜ kasvas jälle

EKSÜl on uus liikmesselts

Juunis liitus Eesti Kultuuriseltside Ühendusega uus liikmesselts: Mulkide Selts Tallinnas. Esimene mulkide selts asutati 1934.a. ja justnimelt Tallinnas. Esimeseks esimeheks sai Jaan Soots, tollane Tallinna linnapea. Tänu sellele on ka säilinud Tallinna mulkidele eristaatus, mistõttu on nad registreeritud veel ka omaette seltsina.

 


Muid olulisi üldisi sündmusi

Rahvastikuministri algatusel loodi ülemaailmse eestluse koostöökomisjon
Rahvastikuminister Riina Solmani algatusel moodustas Vabariigi Valitsus 20.06.2019 istungil ülemaailmse eestluse koostöökomisjoni. Komisjoni moodustamise eesmärk on tagada parem koostöö eri ministeeriumide ja eestluse edendamisega tegelevate organisatsioonide vahel.

 

ESTO 2019 on lõppenud, ESTO arhiiv on avatud

27. juunist 3. juulini kestnud ESTO 2019 programm toimus kahes riigis – Eesti ja Soomes ning kolmes järjestikuses linnas – Helsingis, Tartus ja Tallinnas. Suur osa programmist on nüüdsest nähtav festivali  videoarhiivis, mille nimi on loomulikult ESTO TV

 


Jaanipäeva rubriik

Londonis toimus Allan Roosilehe muusika saatel eestlaste jaanipidu.

Londonis elavas eestlased otsustasid juba 1. juunil jaanipäeva pidustustega pihta hakata. Eestist lennutati kohale DJ Allan Roosileht, kelle muusika saatel tantsiti tunde. Eestlaste Londoni Selts korraldas jaanipeo möödunud laupäeval, 1. juunil, kui kõik kohalikud eestlased olid saabunud Essexis asuvasse The Halfway House’i.

Šveitsi eestlased pidasid jaanipäeva

Šveitsi eestlased pidasid jaanipäeva 15. juunil Neuchâtel’i järve ääres Vaumarcus’ külas. Ilm oli nagu Eestis. Saime päikest ja vihma ning jahedal õhtul end lõkke ääres soojendada varajaste hommikutundideni.

 

 

Hoogne jaanilaupäev Raadi mõisapargis

Hoogne jaanilaupäev Raadi mõisapargis tõi kohale rekordarvu külastajaid. Juba kell 17, kui algas perepäev, käis hoogne tegevus lasteatraktsioonidel, rotundis toimus kibe kabelahing, sõbralikud ponid sõidutasid lapsi, orienteerumismäng kogus tuure, liiklusreeglite headele tundjatele jagati välja esimesed auhinnad, käsitöötelgis õpiti paelapunumist, teele läks esimene giidituur ja näomaalijate juurde hakkas tekkima järjekord.

Akademgorodokis läks peoks, millest võtsid kõik rõõmsalt osa. Sai isegi voortantsu ja jenkat tantsitud.

Jaanipäev on väga tähtis pidu kogukonna jaoks. Jaaniõhtul tantsiti ja korraldati ringmänge. Lauldi rahvalikke laule. Läbi viidi mitmed meistriklassid. Jaaniväljakul oli avatud käsitöö müük. Kohalikud naised olid valmistanud mänguasju, suveniire ja kingitusi. Söögilaual oli jaanipäeva eri! Igaüks pidi korviga ise midagi pidulaulale kaasa tooma.

 

Kaseküla jaanipäevast võttis osa 4000 inimest

Jaanitalus- nii kutsutakse väljakut Beresovka (Kasküla) kõrval- alustati peoks ettevalmistusi juba hommikul. Sellel aastal pakuti külalistele võimalust osaleda niitmisvõistlustel. Võisteldi paarides, üks paariline vikatiga, teine rehaga. Ülesanne oli väga lihtne- niita kõige kiiremini ja seejuures korralikult paari meetri laiune ja mõnekümnemeetri pikkune rada ja koguda niidetu kokku.

Jaanikuisesse kalendrisse mahtus Narva Eesti Seltsil tavapäraselt päris mitu üritust

22.juunil toimus kolme siinkandis Eesti asja ajava seltsi kauaoodatud ühine jaanituli. Osalejateks olid Narva Eesti Selts, Maarahvaselts Vanatare ja Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju, lisaks  sõbrad ja tuttavad. Panime seljad kokku ja pidu tuli vägev, kohale oli tulnud üle 100 inimese. Taevataat soosis meie tegemist, ilm oli võrratu. Esinejateks meie oma seltside liikmed, tantsuks mängis Viru-Nigula rahvapilliansambel lugusid polkast rokini.

 


Seltside muud toimetamised

Peterburis tutvustati taaskord eesti lastekirjandust

Rahvusvahelise majandusfoorumi raames toimus 7. juunil Peterburi linnas pidu, millest võttis käsitöö telgis osa Peterburi Eesti Seltsi esindus. Proua Tatjana Sigacheva tutvustas kõigile huvilistele taaskord eesti lastekirjandust, aidates mitme tunni jooksul valmistada Sipsiku nukku. Selle eest andis Peterburi Linnavalitsus pr Sigachevale ka tänukirja

Peterburis toimus rahvusköökide festival

7. kuni 9. juunil toimus Peterburis Primorski pargis, purskkaevude väljakul juba kuuendat korda Peterburi rahvusköökide festival. Kolme päeva jooksul oli võimalik osa saada ehedatest etnilistest maitsetest väga erinevas variandis.

 

 

“Eesti Novell 2018”

Raamatusõbrad pidasid laupäeval Berni kodumäel Gurtenil taas vaimustava kirjanduspikniku. Osalejad Genfist, Zürichist ja Bernist võlusid piknikukorvidest hulgaliselt hõrgutavaid suupisteid ja keelekastet. Kirjandusliku osa juhatas sisse Ilmar Trulli luuletus vihmasest ilmast ja ühepäevaliblikast. Õnneks oli meil ilm nagu loterii peavõit.

Tveris meenutati eesti muusikuid

4. juunil tähistati legendaarse Tveri kultuuritöötaja Aleksander Õunapi 60. sünniaastapäeva. Ühtlasi oli tegemist tema abikaasa, teeneka muusikaõpetaja Inna Berestenko mälestusüritusega. Mõlemad olid eluaegsed muusikaõpetajad Tveri muusikakoolis ja mitme auhinnaga pärjatud teenelised muusikud.

 

ERMi Sõbrad Moskvas

ERMi sõprade kevadine kultuuri- ja ajalooreis viis 85 seltsi liiget maikuu lõpul, juuni algul rongiga Moskvasse. See põneva ajalooga linn oli oma mitukümmend miljont elanikku nii kenasti linnaosade vahel ära jaotanud, et meiegi pääsesime lahedasti liikuma ja toimuvat uudistama.

JannsenFesti Faehlmanni päev Rakkes

Ajakirjaniku ja kirjaniku, ärkamisaja kultuuritegelase Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaasta-päevale pühendatud Vanemuise Seltsi algatatud JannsenFest jõudis 6. juunil 2019 Rakkesse. Rahvuseepose „Kalevipoeg” mõtte algataja, kirjaniku ja arsti, keeleuurija ning Õpetatud Eesti Seltsi esimese esimehe Friedrich Robert Faehlmanni 220. sünniaastapäevale pühendatud päev algas ringkäiguga Rakke muuseumis.

Vanemuise seltsi segakoor lõpetas JannsenFesti, kuid ei unusta Koidulat

Kuna papa Jannsenil on sellel aastal 200. sünniaastapäev, viis Vanemuise Seltsi segakoor läbi pika ürituste sarja JannsenFest. Juunikuu lõpuga saab ürituse sari läbi. 4. juunil oli JannsenFesti 20. päev ja Eesti lipu 135. sünnipäev, mida sõitsime tähistama Otepääle. Näitetrupp mängis Nüplis Gustav Wulff-Õie Muuseumi õuel “Õrna ööbikut”. Ettekande Johann Voldemar Jannsenist ja tema kaasaegsetest pidas Valli Ilvik. Sügisel oodatakse meid tagasi.

Eestlased võtsid osa Omski linnas toimunud paraadist

12. juunil tähistati Venemaal Venemaa Päeva. Pidustused toimusid ka Omski linnas. Teiste hulgas esines seal eesti ansambel Rõõmus Omski oblastist Tara linnast. Esinemise nimel sõideti maha 600 km, bussile jõudmiseks jõudmiseks tuli tõusta kell viis ja tagasi koju saabuti hilja öösel.

 

Laulupeo tuli tuli läbi leelokate pihkude puhkama Pärnusse

Laulupeo ootusest põksub kiiremini pea iga kooriliikme süda. Selle suve juubelilaulupeo „Tule tulemise teekond“ kulgeb mööda Eestimaad ning Leelo koori päikseküllase kevade viimane ülesastumine oligi seotud tule jõudmisega Pärnusse. Pidulik vastuvõtt algas 09. juuni õhtul koos teiste Pärnu kooride ja tantsukollektiividega Japsi sadama kail ning jätkus Johann Voldemar Jannseni Pärnu koduaias – Koidula Muuseumis, kus nii suurt ühendkoori polnud veel varem nähtud.

Türgi eestlased ja estofiilid tähistasid vōidupüha

Fotodel ruhm koos ametist lahkuva suursaadiku proua Marin Mottusega

Esmakordselt leidis kajastamist Türgimaal toimiv eesti kultuur: 19. juunil 2019.a. esines Istanbulis tegutsev Türgi eesti rahvatantsurühm Meri Ankara Eesti Suursaatkonna kutsel Ankaras Emirtani muuseumis korraldatud võidupüha tähistamisel.Üritusel osalejatel oli võimalus vaadata kolme rühma poolt suviseks juubelitantsupeoks õpitud tantsu”Õhtu labajalg”, “Kalamees” ja “Tuljak”. Tegu oli samas ka rühma esimese esinemisega.

 

Mulgid pidasid Tarvastu kihelkonnas seltsi 85. sünnipäeva

Juba aastaid on Mulkide Seltsi rahvas saanud kokku kihelkonnapäeval, suvistepühade laupäeval. Seekordse kokkusaamise tegi pidulikumaks see, et kokkusaamisega  tähistati ka seltsi 85. sünnipäeva. Selts loodi 1934.a. ning kogu see aasta on juubelihõnguline.

 

Eesti Kool Hollandis lõpetas kooliaasta kohaliku laulu- ja tantsupeoga

Eesti Kool Hollandis lõpetas kooliaasta kohaliku laulu- ja tantsupeoga, kus oma oskusi näitasid lapsed, täiskasvanud keeleõppijad, rahvatantsijad ja koorilauljad. Kuna üldlaulu-ja tantsupeo toimumisaeg jääb siinsetele lastele alati kooliaasta sisse, ei ole peredel võimalik Eestisse sõita, et seal suurest peost osa saada.

 

Lõppes kolm kuud väldanud teatrimaraton TEATRIKUS

Publikulemmik oli Narva teater Shot. Žürii otsustas välja anda kaks Grand Prixi: Vilde teatrile Tartust ja teatrile 316 Tallinnast. Pärjatuil on Briti Nõukogu ja EAS-i abiga võimalus külastada vana head Inglismaad, tutvuda sealse teatrieluga ja uusi kogemusi oma edasises tegevus ära kasutada. Žürii esimehe Peeter Raudsepa arvates andis festival hea läbilõike meie harrastustruppide potentsiaalist ja võimalust näha neid uues valguses. Töödes paistis silma, et tänu koolitustele olid osalejatele avanenud uued perspektiivid. Inimesed laval on aru saanud, et tulevik on nende endi teha ja nad teevadki samme parema tuleviku nimel.

Eesti seltsid kohtusid Krimmis

Tänu EKSÜ tegevusele oleme saanud tuttavaks Krimmi Eesti Seltsi inimestega. Saime teada Krimmis asuvatest eesti küladest, mis on rajatud 19. sajandil. Meie selts külastas suve alguses Krimmi ja me kohtusime tänu eelnevale informatsioonile Krimmi Eesti Seltsi esinaise Olga Salmaniga. Põgusa vestluse ajal tekkis meil mitu uut ideed ning me plaanime ühiseid ettevõtmisi tulevikuks.

 

 

 

Emakeele aasta keeleretk

“Riia-Tartu keeleretk on tehtud. Me võitsime palavuse, liiva, villid ja väsimuse, saime hakkama kahtluste, hirmude ja eelarvamustega, lõppkokkuvõttes iseendaga. Retk on läbi, aga eesti keel kestab. Vahest aitasime oma retkega sellele kestmisele veidi kaasa. Loodan, et Kristjan Jaak oleks meiega rahul. ”

 

Omski eesti keele kursuste esimene poolaasta on olnud edukas

Siberis, Omskis alustati sellel aastal esimest korda eesti keele kursustega. Eestvedajateks on kohalikud eestlased Ivan Ubaleht ja Vladimir Tugeus. Õpilaste jaoks on kursused tasuta. Kogu ettevõtmine seisab kahe mehe entusiasmil ja nõuab väga paljude küsimuste lahendamist.

Suurim koor: me ei saa rohkem liikmeid vastu võtta, toolid ei mahu tuppa

Selle aasta laulupeo suurim lauljate seltskond tuleb üllataval kombel väljastpoolt Eestit. Lauljate arvu poolest on kooridest esikohal Luksemburgis tegutsev 123 lauljaga Euroopa Eestlaste Koor (EEK). EEK tegevjuht Anneli Aken selgitas, et kõik koori  liikmed ei ela tegelikult Luksemburgis.

 


Isikulugu

Uusturulane Mari Jurtom

Kas sa tahad midagi eestlastele südamele panna?

Õppige keelt ja kultuuri, märgake üksteist ja aidake abivajajat. Kui teil on mingi mure südamel – kasvõi hästi väike, tulge kohe. Jagatud mure on pea olematu ja jagatud rõõm on mõõtmatu! Eesti keskus on toeks meile kõigile. Just sellepärast on hea olla Eestlaste Klubi liige.


Keeleaasta keelerubriik

Johannes Aavikule mõeldes

Jätkame keeleaasta keelerubriiki. Toimetajaks ikka Johannes Aaviku Selts. Selle kuu artiklis meenutame suurmeest ennast. Selle jaoks toimus seltsi eestvedamisel üks rahvarohke vabaõhu üritus. Kuigi keelemehe ümmargune sünniaastapäev on järgmisel aastal, otsustati keeleaasta puhul Johannese Aaviku teemaline Valsskorraldada nüüd ning ei kusagil mujal kui ta sünnikodu õuel ja tanumal – Randvere külas Aavikunurgal.


Tulekul või käimas

EKSÜ on kuulutanud välja noorte filmikonkursi!


Eesmärk ja üleskutse on leida oma kogukonnast üles aktiivsed ja digihuvilised noored, tutvustada neile oma tegevusi ning kutsuda osalema filmikonkursil.

 

Konkurss ”Põlva kihelkonna kultuurikandja”

Jakob Hurda nimeline Rahvahariduse Selts kuulutab välja koolinoorte koduloo-uurimistööde konkursi “Põlva kihelkonna kultuurikandja”. Kuna koolilõpp lähenes suure kiirusega ja uurimistööde tegemiseks aeg nappis, anname tööde esitamiseks ajapikendust kuni 1.oktoobrini. Töid võib esitada ka paberkandjal! e-posti aadressile: tiiaviilu@gmail.com

 

Jakob Hurda 180. sünniaastapäeva tähistamine

27. juuli 2019 on pühendatud suurmehele Jakob Hurdale tema 180. sünniaastapäeva tähistamiseks. Läbi viiakse Jakob Hurda sünnitalus Lepal Himmaste külas folkloorikuninga 11. rahvustoitude festival. Igaühel on võimalik  maitsta musta leiba, karaskit, sõira ja koduveini. Olete oodatud!

 

Rootsi päevad ja Olavipäev

Ootame kõiki Vormsi suuremale pühale – Olavipäevale, mille ümber koondub mitmeid eriilmelisi sündmusi. Üritus toimub 27.juuli kell 14:00 kuni 19:00

Sel aastal korraldab Eestirootslaste Kultuuromavalitsus koos mitmete partneritega meil ka Rootsi päevad. Nii et tegevust jätkub kõigile ja kolmeks päevaks.

Lääneranniku Eesti Päevad 2019

Korralduskomitee kutsub kõiki osa võtma USA Lääneranniku Eesti Päevadest, mis toimuvad 31. juulist 4. augustini 2019 Oregoni osariigis Portlandis. LEP 2019 asukohaks oleme valinud Red Lion hotelli, mis asub Columbia jõe lõunakaldal kiirtee I-5 ääres Jantzen Beachi linnaosas.  Hotell on sobilik kogu perele, seal on ujumisbassein, spordisaal, puhkeruumid, kohvik, suveniiripood.

 

 


Partnerite infokirju

Folkloorinõukogu kuukiri juuni 

Folkloorinõukogu juuli kuukiri

Integratsiooni SA juuni kuukiri: 


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma
sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee
EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs

E-kuukirja ja kodulehte toimetavad EKSÜ tegevjuht Liina Miks ja EKSÜ juhatuse liige Külli Ots
Avaldatud rubriigis

Järgmine kuukiri ilmub septembris. Toimekat suvepuhkust!